A+ A A-

Srebrenik: Hatme u džematima Previle i Potpeć

CENTRALNA MEVLUDSKA SVEČANOST POVODOM MUBERK LEJLETUL-MIRADŽA, DANA VAKIFA I HATMA DOVE U DŽEMATU PREVILE, 16. 5. 2012, 26. REDŽEB 1433. h.g.

Dana, 16.06.2012. god., poslije podne-namaza, u džematu Previle, MIZ Srebrenik, upriličena je hatmenska svečanost povodom proučenog Kur`ana od strane 8 učenika i učenica koji su bili vrlo uspješni na polju učenja i proučavanja Kur˙ana. Bila je to izvrsna prilika da se djeca predstave svima onima koji vole Kur`an i omladinu. Vrijedno pohvale je sam stajling djece koji su se izuzetno lijepo obukli za ovu životnu svečanost. Džamija je bila puna vjernika kao i harem džamije. Vrijedni muallim, Nihad-ef Ibrišević je vrlo zapaženo i vrijedno radio sa djecom, što su isti pokazali učeći odlomke iz čitavog Kur`ana. Lijepi melodični glasovi su djelovali osvježavajuće za dušu i srce. Svečanost su uveličali imami medžlisa Srebrenik koji sun a tradicionalan način izveli mevlud, na čelu sa glavnim imamom, Refik-ef Hodžićem koji je u svom kratkom obraćanju istakao važnost na polju podučavanja i učenja Kur’ana. Na kraju je čestitao roditeljima, džematskom odboru, džematu i Nihad-efendiji na sveopćem trudu i radu na polju mekteba i na izvrsnoj organizaciji hatmi. Nihad efendiji je uručeno priznanje i vrijedna knjiga. O važnosti učenja Kur’ana, hatmi, Miradža govorio je prof. Idriz-ef Memić, professor Behram-begove medrese, koji je svojim vazom nadahnuo prisutne vjernike.previle1

Trenutak radovanja i osmijeha na licima svršenika hatmi je bio kada su podijeljene diplome i hedije. Za besprijekornu organizaciju hatmi su se pobrinuli članovi džematskog Odbora, roditelji djece i vrijedne hadžije. Djecu, svršenike hatmi obradovali su:

1. Refik-ef Hodžić, glavni imam Medžlisa Srebrenik, uručio je diplome i knjige svršenicima hatmi u ime Medžlisa IZ-e Srebrenik

2. Predsjednik džematskog odbora Mevludin Hodžić, u ime džematskog odbora

3. Hadži Muharem Subašić svršenike hatmi obradovao novčanim sredstvima uručivši im kovertu.

4.Hadži Husejn Johić- Predsjednik džematskog odbora u Hamburgu, svršenike hatmi obradovao je jednoobraznom odjećom, pored toga nijjet hadžije Huseina bila je da poveća br. Preporoda, našem džematu jedinog islamskog informativnog časopisa IZ-e u Bosni, i pretplatio je 2 broja za cijelu godinu, za dva najbolja polaznika mektebske nastave, Alić Amara i Ibrahimović Kanitu.

Ovogodišnji svršenici hatmi su:

1. Alić Amar sin Mevludina i Hedije

2. Šiljković Nermin sin Mevludina i Fate..

3. Ibrahimbegović Kerim sin Idriza i Jasmine

4. Ibrahimbegović Kanita, kći Idriza i Jasmine

5. Alić Mirela kći Memsudina i Enise.

6. Džafić Anela kći Muriza i Hasibe

7. Dugalić Edina kći Almira i Senade.

8. Joldić Nerma kći Mihada i Hazeme.

Na koncu programa je proučena hatma-dova koja je posvećena šehidima i vakifima džemata, svim vakifima i svim muslimanima i muslimankama.

Radost džemata Potpeć

U nedjelju, 17. aprila 2012.godine u džematu Potpeć upriličena je dvostruka svečanost. Naime, osam polaznika mektebske pouke iz ovoga džemata prezentirali su stečeno znanje iz Kiraeta i tako po drugi put polagali ispit koji su pred vjersko- prosvjetnom komisijom Medžlisa islamske zajednice Srebrenik uspješno položili mjesec dana ranije.

Nakon klanjanja podne-namaza uslijedio je kratak mevludski program koji su izveli imami našeg medžlisa. Prije samog izvođenja mevluda Safet-ef Esmić, imam džemata Potpeć uputio je riječi dobrodošlice prisutnim vjernicima. Nakon proučenog mevluda i programa kojeg su izveli svršenici hatmi Safet-ef je pozvao glavnog imama Refik-ef Hodžića da se kratko obrati džematu i uputi par savjeta. Nakon nadahnutog govora glavnog imama u kojem je istakao važnost porodice i obaveze djece i roditelja, te nakon što je čestitao roditeljima, džematu, džematskom odboru, djeci i Safet-ef pozvao je vaiza da počasti prisutne vjernike. Prigodnim i veoma interesantnim dersom obratio se Muhamed-ef Bašić, imam džemata Bare, Medžlis IZ-e Srebrenik, koji je svojom lucidnošću i duhovitošću u govoru vidno zainteresirao mnogobrojne prisutne džematlije.potpe 1

Vrijedno je za istaknuti kako je prostor ove džamije još jednom bio jako mali da primi sve one koji su željeli prisustvovati ovoj svečanosti.

Polaznici koji su položili hatmenski ispit su:

1. Avdić Selmedina kći Šeme i Sevlete

2. Begović Mustafa sin Sulejmana i Sabine  

3. Čelebić Vahdeta kći Hasana i Safete  

4. Halilović Almir sin Sevdalije i Sulejmane

5. Kadrić Džemail sin Beriza i Hasije

6. Mehmedović Amela kći Senaida i Nezire

7. Mustafić Selma kći Sulejmana i Hafize

8. Turnadžić Elma kći Osmana i Džemile

Običaj je u ovakvim prilikama da se učesnicima ispita uruče nagrade a ovaj puta su ih uručili predstavnici Medžlisa IZ-e Srebrenik, džemata Potpeć i nekoliko pojedinaca koji su svoje zadovoljstvo pokazanim znanjem imenovanih učenika htjeli izraziti i na takav način. U ime Medžlisa diplome i poklone uručio je glavni imam Refik-ef Hodžić a u ime džemata poklone je uručio predsjednik odbora Seid Mustafić. U ime roditelja i u ime džemata prisutnima se obratio Sulejman Mustafić, te tom prilikom uručio poklon imamu i muallimu Safet-ef Esmiću, zahvalivši mu se na svemu do sada učinjenom.

Svim svršenicima hatmi, njihovim roditeljima i muallimu čestitamo na postignutom uspjehu uz dovu Uzvišenom da ih obilato nagradi za uloženi trud i napor.

Damir ef. Babajić