A+ A A-

Derventa: Okrugli sto o Šukriji Alagiću

U srijedu, 20. juna 2012. godine, je u Derventi, u prostorijama hotela Biser, a u organizaciji Ureda muftije banjalučkog i Ferhat-pašine biblioteke, održan okrugli sto o temi Šukrija Alagić i njegov doprinos vjerskoj i kulturnoj povijesti Bošnjaka.

ok-sto-suk-al-der-06-2012-1

Učesnici okruglog stola, bili su: glavni imam Medžlisa IZ-ce Sarajevo mr. Ferid ef. Dautović; rukovodilac VP službe Rijaseta IZ-ce u BiH mr. Muharem ef. Omerdić; profesor na IPF-u u Bihaću dr. Izet Terzić; profesor tefsira u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku dr. Ahmed Adilović; profesor tefsira u Behram-begovoj medresi u Tuzli dr. Sead Seljubac i profesor tefsira u medresi Džemaludin ef. Čaušević u Cazinu mr. Rifet Šahinović.

Cjelokupnu manifestaciju, otvorio je muftija banjalučki, koji se zahvalio učesnicima na odzivu, te im izrazio dobrodošlicu. Također, posebnu dobrodošlicu, muftija je uputio načelniku općine Derventa gosp. Miloradu Simiću, koji se obratio skupu, te se zahvalio Islamskoj zajednici, koja je prepoznala važnost održavanja ove manifestacije. Inače, ovih dana, u Derventi se obilježavanja stogodišnjica postojanja gimnazije u kojoj je Šukrija Alagić radio.

Moderator okruglog stola, bio je zamjenik muftije banjalučkog i glavni imam Medžlisa IZ-ce Ključ prof. h. Ermin ef. Vučkić.

U svojstvu gosta, slušalaca, prisutni su bili glavni imami i imami medžlisa Muftiluka banjalučkog; imami sa područja medžlisa IZ-ce Tuzla i Zavidovići, kao i predsjednici medžlisa IZ-ce Banja Luka i Derventa, te predstavnik Rijaseta.

Učesnici okruglog stola, istakli su da Šukri ef. zavređuje svaku pažnju, te su čestitali muftiji banjalučkom na organizaciji okruglog stola, što potvrđuje da Islamska zajednica nije zaboravila Šukriju Alagića, koji je prvi kod nas počeo sa prevođenjem tefsira i dao nemjerljiv doprinos tumačenju Kur'ana, zajedno sa tadašnjim reisu-l-ulemom Džemaludinom Čauševićem i mnogim drugim alimima toga vremena. Šukrija Alagić je dao ogroman doprinos tefsirskim naukama. Šukrija Alagić je pored nastavničkog poziva bio aktivni društveni radnik, kao i aktivni sudionik u rada Islamske zajednice.

Napominjemo, neki od učesnika okruglog stola, dali su intervju za TV K3.

Ured muftije banjalučkog i Ferhat-pašina biblioteka, ovu će manifestaciju krunisati objavljivanjem radova učesnika okruglog stola, ako Bog da.

Muhedin Spahić

  • IMAG0423IMAG0423