A+ A A-

MUP RS pobrojao vehabije, u saopštenja uvode i pojam daije

mup-rs-i-vehabijeU manjem bh entitetu ponovo su na tapetu priče o vehabijama, a ovoga puta u MUP-u RS-a čuli su i za pojam „daije“, pa je za očekivati da se u budućnosti raznorazni eksperti za terorizam bave i ovim pojmom i da ga češće koriste u MUP-u RS-a.

Iz MUP-a RS, naime, odaslali su informacije medijima da na "teritoriji RS-a trenutno boravi od 2.000 do 3.000 pripadnika vehabijskog pokreta, dok se kao misionari u džematima na području RS smjenjuju osobe iz BiH, Sandžaka i nekih evropskih zemalja."

Prema njihovim podacima, najveći dio "vehabija" privremeno sa područja Federacije BiH dolazi i kratkotrajno boravi u organizovanim džematima na graničnim područjima manjeg bh entiteta, a nerijetko se, kao gostujući misionari ili „daije", pojavljuju osobe porijeklom iz pojedinih islamskih zemalja sa putnim ispravama ili državljanstvom neke od evropskih država.

- Iako se vehabije doživljavaju kao jedinstvena i monolitna zajednica, oni su danas jedan od islamističkih pokreta sa najvećim brojem unutrašnjih frakcija, a frakcije unutar vehabijskog pokreta u BiH posljedica su unutrašnjih razmimoilaženja i ideoloških trvenja u matičnim pokretima u islamskim zajednicama, gdje su bosanske vehabije samo eksponenti i zastupnici tih nastalih frakcija - rečeno je agenciji Srna u MUP-u RS.

MUP upozorava da dio bosanskih misionara i „daija" i dalje odbacuje miroljubive reformističke stavove, koji postoje unutar matičnog vehabijskog pokreta u Saudijskoj Arabiji. Oni pronalaze nove autoritete među vehabijskim šejhovima u drugim islamskim zemljama i drugim frakcijama.

- Na ovaj način se dolazi u poziciju da u BiH djeluju ogranci ili ekspoziture različitih frakcija unutar ukupnog vehabijskog pokreta, od kojih najmanje dvije zagovaraju primjenu nasilnih metoda i sredstava djelovanja. Obje frakcije zagovaraju takozvani ofanzivni džihad, odnosno nasilna sredstva i metode u ostvarenju svojih ideološko-političkih ciljeva - navode u MUP-u RS.

Ovoga puta angažovan je i predsjednik Odbora za bezbjednost NSRS Nenad Stevandić koj kaže da će se, ukoliko institucije BiH ne budu djelovale na vehabijske organizacije u zemlji, njima dozvoliti da postanu politički faktor i imaju svoje odbornike i poslanike ili da postanu ono što je bila „Patriotska liga BiH" 1991. godine.

- Djelovanje institucija podrazumijeva oduzimanje oružja, zabranu rada ukoliko se pronađe oružje ili propagandni materijal koji govori o potrebi prekompozicije ustavnog poretka. Opšti zaključak jeste da se o ovoj temi previše priča, ali da nema konkretnih rezultata. Ne znamo da li je to zbog toga što RS nema svojih obavještajnih kapaciteta da bi imala informacije ili zbog slabe saradnje sa obavještajnim službama na nivou BiH - kaže Stevandić.

Po starom receptu prema kojem vehabije djeluju u svakom mjestu gdje su se vratili Bošnjaci MUP RS-a održava napetosti i negativno ozračje prema Bošnjacima, uz svesrdnu podršku režimskih medija i RS-zvanih eksperata za navodni terorizam.

Sada su, eto, u MUP-u RS i pobrojali "vehabije", a potrudili su se i da se bolje upoznaju sa Islamom te u saopštenja uvode i nove pojmove iz Islama. Voljeli bi i da vide "konkretne rezultate", kako reče Stevandić, a to bi valjda bilo hapšenje i progoni Bošnjaka na teritoriji RS-a. Novi progoni.

(www.vakat.ba)