A+ A A-

Reportaža o dvije mektepske ekskurzije u tri čina

POLAZNICI MEKTEBA DŽEMATA DONJA ORAHOVICA POSJETILI TEŠANJ

Pripremio: Samir Dedić

Scena I

Subota je, 09. juni 2012. godine, mnogo je sparno, ali barem ne pada. U čaršiji sam sa svojim učiteljem Amirom Mašićem koji je sada u penziji... Očekujemo polaznike Mekteba za odrasle iz Lukavca koji su sa svojom vrijednom muallimom Hasibom Saračević na ekskurziji u Tešnju, a u povratku za Lukavac mi smo im domaćini u Gračanici. Nisam ništa prepustio slučaju - provjerio sam je li parking slobodan da mogu parkirati autobus i nazvao da provjerim ono najvažnije gdje mi je iskustvo govorilo da bi moglo 'zaškripati'.. pitao sam mujezina centralne Bijele Džamije da li je džamija otvorena .. nakon što mi je dao potvrdan odgovor ciljano sam priupitao ponovo da li je i abdestahana otvorena na što mi je ponovo on potvrdno odgovorio. Nije mi ni na kraj pameti bilo (niti se činilo imalo logičkim) da pitam je li otključan wc u abdesthani jer do tog dana ja sam to podrazumijevao pod jednu cjelinu. Kada sam dočekao učesnike ekskurzije – polaznice mekteba za odrasle i kada su ušle u abdesthanu shvatio sam da je wc zaključan. Nazvao sam mujezina i pitao šta je ovo, otkud zaključan wc? gdje je ključ...? On je kazao kako je ključ u čistačice i da se wc otključava samo petkom – prvo što mi je naumpalo jeste pitanje je li to insani samo petkom idu u wc? Iako ezan za ikindiju-namaz samo što nije počeo, a moji dragi gosti pod pritiskom fiziološke potrebe, morali smo se s jednim dijelom njih uputiti užurbano prema Šarenoj džamiji.

Toliko o nama, i našoj brizi o nama.

Scena II

Sutradan, u nedjelju, 10. juna, Džematski odbor Džemata Donja Orahovica je zajedno sa Mektepskim odborom organizovao mektepsku ekskurziju za djecu u Tešanj. Bilo je veliko zadovoljstvo vidjeti 50-tak razdraganih mekteplija kako otkrivaju ljepote ovog lijepog bosanskog gradića. Djeca su doputovala jednim busem, a nekoliko članova što džematskog, što mektepskog odbora, što ostalih džematlija su došli 'u svome aranžmanu' sa tri auta. Veoma smo bili sretni i počastvovani što nam je domaćin i vodič Tešnjom bio uvaženi hafiz, mr. Ahmed ef. Bukvić, imam čaršijske Hamzi-begove džamije u Tešnju.

mek-eks-u-3-cina-06-2012-1

Inače, hafiza Bukvića smo upoznali sticajem okolnosti kada je on 22. januara 2012. godine, gostovao u našem Džematu povodom konkursa za prijem imama koji smo objavili kazavši kako bi volio vidjeti gdje je naš Džemat, vidjeti džamiju, upoznati se sa ljudima pa bi onda odlučio hoće li se prijaviti. Nakon što mu se svidjelo u Orahovici odlučio je predati svoju prijavu na konkurs, ali je glavni imam odbio primiti njegovu prijavu. Hvala Allahu, hafiz je 01. aprila 2012. godine počeo svoju imamsku službu u čaršijskoj Hamzi-begovoj džamiji u Tešnju.

S obzirom da smo ovu mektepsku ekskurziju organizovali nedjeljom, odmah mi je naumpala paralela sa ekskurzijom od dan ranije. Rekoh, ako je kod nas u Gračanici wc centralne Bijele džamije otvoren samo petkom, kako možemo očekivati da nešto u Tešnju bude otvoreno nedjeljom?! Ipak, sam se prevario, i dobro je da sam...

Djeca su prvo ručala u restoranu u starom dijelu Tešnja, a potom smo se svi zajedno ispeli na tešanjsku kulu koja je u fazi rekonstrukcije.

Nakon toga smo klanjali podne-namaz. Djeca su sa svojim vodičima – muallimima u našim mektebima, hafizom Alen ef. Kehićem i Mevludin ef. Zaketovićem klanjala namaz u čaršijskoj Ferhad-begovoj džamiji, a mi stariji smo otišli upravo u Hamzi-begovu džamiju da klanjamo za našim vodičem hafizom Bukvićem, imamom ove džamije. Nakon namaza nekih desetak minuta smo razgovarali s hafizom gdje nam je on ukratko predstavio svoj program rada prvenstveno u podučavanju starijih sufari i Kur'anu. Veoma nam je drago bilo čuti kako je hafiz čim je u aprilu počeo raditi pokrenuo sekciju hifza i dobio četvero djece koji uče hifz i već su naučili po dva džuza napamet. Hafiz je istakao kako, ako Bog da, očekuje da za otprilike dvije godine izvede ova četiri mlada hafiza.

Nakon toga smo posjetili tešanjski muzej - Emin-begovu kuću. S obzirom da je nedjelja neradna, hafiz je pozvao ljude koji se brinu o tome i zamolio ih da nam otvore. Oni su došli za desetak minuta. U početku se činilo da je to posjeta nekoj velikoj staroj kući, ali ipak svako ko posjeti ovaj konak vidjeće da to nije tako. Ponovo me jedan mali detalj podsjetio na moju ekskurziju od jučer... Bile su to riječi gospodina koji nam je otvorio muzej i ugostio nas u njemu (a koji je naglasio da nije profesionalni kustos, već da ga danas meijenja). On je rekao: izvinite ako ste dugo čekali (a čekali smo desetak minuta) jer pošto je nedjelja zato sam malo kasnio.. da ste se najavili bilo bi drukčije – mi bismo vas dočekali.

Na kraju smo posjetili turističko-sportsko-rekreacioni centar-AQUA park koji će kada se završi biti najveći takve vrste u BiH. Prostire se na 17 hektara površine. Učenici su obišli bazene i razgledali životinje u zoo parku. Iako nedovršen ovaj kompleks već sada izgleda impozantan i biće jedna od najljepših eko-oaza u našoj državi. Na području Jelah-Polja gdje je nekad bila šljunkara jedan tešanjski biznismen je napravio kupalište tipa Panonskih jezera u Tuzli. Posebno je zanimljivo da je sportsko-rekreacijski centar u Jelah-Polju obogaćen i mini zoološkim vrtom, gdje pored mnogo životinja, ima i 20-ak jelena lopatara. Centar će kada bude dovršen imati različite sadržaje, hotel, trgovački centar, sportske terene (deset teniskih i dva nogometna), ljetni vodeni park, zoo vrt, bazene, restoran, ribarnicu...

Scena III (umjesto zaključka)

Veoma nas obraduje kada pročitamo u Preporodu da  je recimo jedan mekteb odveo svoje polaznike na ekskurziju u Istanbul, ili da su tri muallima zajedno organizovali ekskurziju u Republiku Sloveniju kao što je slučaj trojice vrijednih muallima i njihovih džematskih odbora iz džemata: Bare, Špionica i Kiseljak medžlisa IZ Srebrenik. To smatramo mektebima za primjer drugima ili bolje: MEKTEBIMA ZA UGLED.

Zato, hoćemo da vjerujemo da ćemo i mi naredne godine, ako ne tako, a ono barem na mektepsku ekskurziju iz našeg džemata povesti dva autobusa djece, a ne jedan kao ove godine. Ipak, od nečega se moralo početi...

  • 0101