A+ A A-

Uborak kod Mostara: Zločin u ime SPC-a osudio paroh Krulj

U ime Srpske pravoslavne crkve paroh Krulj osudio zločin

Dvadeseta godišnjica stradanja 114 nedužnih mostarskih Bošnjaka i Hrvata u prisustvu rodbine, zvaničnika iz javnog i vjerskog života grada Mostara obilježena je danas posjetom mjestima njihovog pogubljenja, mučenja i masakriranja u naseljima Zalik, Sutini i Uborku. Na svakom od ovih stratišta brojne su delegacije položile svijeće i na sebi svojestven način odale dužno poštovanje prema žrtvama.

uborak-mostar-06-2012-1

Obilježavanju dvadesete godišnjice po prvi put prisustvovali su i predstavnici Srpske pravoslavne crkve. U ime ove vjerske zajednice i u ime vladike Grigorija, episkopa zahumsko hercegovačkog i primorskog, saučešće porodicama i rodbini izrazio je mostarski paroh Radivoje Krulj, dok je u ime Islamske zajednice o značaju obilježavanja ove godišnjice, kao i prethodnih godina, s dužnim pijetetom govorio Šefik ef. Čavić.

“Nadamo se de će nam se naredne godine pridružiti i svećenici Katoličke crkve i da ćemo na taj način značajan iskorak u normalizaciji odnosa u ovom našem prelijepom gradu“, istakao je pored ostalog Šefik ef. Čavčić.

Izražavajući saučešće porodicama stradalih paroh Krulje kazao kako je tu da kao čovjek i kao građanin i kao pravoslavni sveštenik osudi ovaj stravičan zločin od kojeg se ledi krv u žilama. „Tu sam da u ime Srpske pravoslavne crkve iskažem poštovanje prema žrtvama koje su mučene i svirepo ubijene. U ime crkve, u ime episkopa Grigorija želim poručiti i sudu i tužilaštvu da procesuiraju zločince, jer zločinac je zločinac i ima svoje ime i prezime, i sigurno će to olakšati patnju i bol njihovim najmilijima“, kazao je Krulj.

Kod spomen obilježja u naselju Zalik okupljenima su se obratili Murat Ćorić, predsjednik gradskog vijeća Mostara i sekretar mostarskog muftijstva Nazif ef. Garib. Izražavajući ličnu saosjećajnosti Ćorić je u ime gradskog vijeća izrazio zahvalnost Udruženju koje svake godine organizira obilježavanje ove godišnjice. On je kazao kako se sjećanje ne može izbrisati i kako ga niko ne može oduzeti. „Danas podsjećamo i pozivamo nadležne sudove i tužilaštva da konačno procesuiraju odgovore za ovaj stravičan zločin. Najenergičnije tražimo i zahtijevamo da to što prije učine, a vas pozivam da iz ovoga izvučemo pouke i poruke iz ovog događaja kako se više nikada ne bi dogodio sličan zločin“, rekao je Ćorić.

uborak-mostar-06-2012-2

Istu poruku poslao je i sekretar Mostarskog muftijstva Nazif Garib komentirajući kur'anske ajete o ubijanju nedužnih ljudi. „Svako ubistvo, a kamo li zločin se mora osuditi, i stoga se zadovoljenje pravde mora tražiti. Niko o tome nema pravo šutjeti i na taj način zločin podržavati. Zato pozivam sve one koji imaju imalo savjesti da svjedoče, jer je to najmanje što mogu učiniti za dobrobit ovoga grada i njegove budućnosti“, istako je ef. Garib.

Podsjetivši kako su ovo prve masovne grobnice u BiH iz juna 1992. g. s teškom emocijom  u duši o zločincima je govorio i Adnin Hasić, predsjednik Udruženja članova porodica žrtava stradalih na Uborku i Sutini 1992. “Mi znamo da su naši najmiliji stradali od ruka naših komšija koji su imali apsolutnu podršku od strane JNA i Šešeljevih dobrovoljaca. Znamo da je general Perišić oslobođen od svih optužbi za počinjene zločine u Mostaru. Nakon dvadeset godina što su sjedili skrštenih ruku, konačno, sud i tužilaštvo su izvadili predmet iz ladici i nadam se da će pravda sustići one koji su odgovorni za ove zločine“, rekao je Hasić.   

uborak-mostar-06-2012-3

Adnin Hasić

Dirljivo podsjećanje na 114 žrtava stradalih na stratištima Sutina i Uborak prenijela je i mostarska pjesnikinja Sanela Kuko Hasović, čiji su roditelji također ubijeni 13. juna 1992.g. „Naša je obaveza da pamtimo da su naši najmiliji među prvima žrtvama koje je Mostar ugradio u temelje nezavisne države Bosne i Hercegovine, a ove masovne grobnice su prve otkrivene i ekshumirane u BiH. Moramo zapamtiti da su naši najmiliji stradali samo zato što su vjerovali u slobodnu, nezavisnu i multikulturalnu, multietničku BiH. Valjda zato nisu ni pomišljali da bi ih neko ubio samo zbog imena i prezimena, zbog nacionalne pripadnosti“ , kazala je pjesnikinja Kuko-Hasović.

Nakon pokrenute inicijative od strane Udruženja gradsko vijeće Mostara 2008. godine donijelo je odluku da se ulica Gornji Zalik preimenuje u Ulicu Žrtava Uborka. Grad Mostar je konačno otpočeo sa procedurom realizacije te odluke. Slijedi prijava u CIPS-u i numeracija stambenih jedinica.

Hasan Eminović