A+ A A-

Aktivisti Info-servisa MIZ Mostar u Srebrenici

Piše: Emina Isić

Aktivisti Medžlisovog Info-servisa za mlade u nedjelju, 10. 6. 2012. godine, posjetili su Srebrenicu i Memorijalni centar u Potočarima. U okviru posjete Srebrenici su odslušali čas historije, na kojem je, naravno, iscrpno izložena cijela priča o genocidu i svemu što ga je pratilo. Također su gledali film, koji govori o istoj temi, ali iz perspektive majke, iz perspektive člana porodice koji je izgubio svoga najbližega, izgubio dio sebe. Imali su priliku pogledati i izložbe fotografija, svjedočanstva genocida, kao i izložbu ličnih stvari srebreničkih žrtava. Jednodnevni izlet je ostavio dubok utisak na sve mlade Mostarke i Mostarce. Učinio je da sa sobom u Mostar ponesu, suzu u očima, tugu u duši, nadu za bolje sutra, jaču ljubav prema svome narodu i svojoj domovini te molitve na usnama da se nikad ne ponovi Srebrenica!

info-servis-srebrenica-06-2012-1

Tokom agresije na našu domovinu, koja je trajala od 1992-1995 godine, gotovo svi dijelovi Bosne i Hercegovine su poharani i uništeni skoro do kraja. Srebrenica je u julu ’95. podnijela najveću žrtvu, majke i žene Srebrenice su podnijele najveće gubitke, gubitke najbližih članova svojih porodica. Genocid u Srebrenici je najveći masakr u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

 U tome gradu je u roku od ,,samo’’ tri dana život izgubilo više od 8000 muškaraca, više od 8000 sinova, očeva, supruga, rođaka, prijatelja... više od 8000 Bošnjaka, 8000 insana. Genocid su planski izvele Vojska Republike Srpske na čelu s generalom Ratkom Mladićem i paravojna formacija ,,Škorpioni” pod kontrolom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Taj dan, 11. juli, ratni zločinac Ratko Mladić je rekao: ,,Praznik srpskog naroda’’, a za nas je to dan žalosti, tuge, sjećanja i opomene.

info-servis-srebrenica-06-2012-2