A+ A A-

Muftija Efendić: Spomenik u Višegradu mora opstati!

muftija-gorazdanski-hamed-ef-efendicGoraždanski muftija Hamed ef. Efendić izjavio je za agenciju Anadolija da spomen-obilježje žrtvama genocida u na mezarju Stražište u Višegradu mora opstati.

Taj spomenik, kako  je istakao, mora svjedočiti o dobrim ljudima, koji su ga postavili, ali i o onim lošim koji su izvršili užasne zločine i genocid u Višegradu i Podrinju.

"Sigurno da osporavanje spomenika šalje lošu poruku. To je poruka da se ne smijemo sjećati ni naših ubijenih, odnosno onih nad kojima je izvršen zločin. To je poruka da ne smijemo ostaviti trag za sjećanje, trag koji će podsjećati Bošnjake štosu se vratili u Višegrad da budu oprezni kako se historija ne bi ponovo ponovila", rekao je muftija Efendić.

Posebno ga brine tendencija negiranja genocida i to, istovremeno, u Srebrenici, Višegradu i Prijedoru.

"Vjerovatno će na red doći i drugi gradovi gdje su počinjeni zločini.  Time se šalje jedna ružna poruku Bošnjacima da u ovoj zemlji neki ljudi mogu raditi što god hoće, a da se čak ne smiju ni obilježiti tragovi njihovog neljudskog odnosa prema drugima. Imajući u vidu da je međunarodna zajednica svojim metodama iz udžbenika naše djece uklanjala sve ono što podsjeća na zločine nad Bošnjacima, vjerujem da je to ohrabrivalo one koji su činili zločine da iste poslije mogu i negirati. Izgleda da se samo Bošnjacima ne dozvoljava da imaju pamćenje o sebi i uzimanje pouka iz prošlosti. Svi drugi to mogu", tvrdi Efendić.

On želi vjerovati da bošnjački povratnici neće biti ugroženi.

"Oni su uznemireni i ne mogu mirno spavati. To je sigurno. Svaki put kad smo u izbornoj godini, dešavaju se osporavanja genocida i zločina, sprječavanje obnavljanja vjerskih objekata i slično. Od tog nisu imuni mnogi gradovi u Bosni, a  posebno gradovi u Podrinju. Ovdje su, kroz povijest, učinjeni brojni zločini, a pogotovo u zadnjoj agresiji. Pozivam povratnike da budu mirni i staloženi", zaključio je muftija Efendić.

Načelnik Višegrada Tomislav Popović zatražio je od predstavnika Udruženja "Ćuprija" iz Višegrada da uklone natpis "genocid" sa spomenika na mezarju Stražište, ili će biti pokrenuta procedura  za njegovo uklanjanje.

Opozicione stranke u Višegradu predvođene Srpskom demokratskom strankom (SDS)  organizirale su proteklog vikenda miting na kojem je osuđeno korištenje riječi "genocid" na spomeniku bošnjačkim žrtvama.

Spomenika žrtvama genocida otkriven je 26. maja kada je klanjana dženaza i obavljen ukop 66 žrtava ekshumiranih 2010. godine iz jezera Perućac.

Na jednoj strani spomenika piše "Svjedoci istine", a na drugoj strani "Spomen-obilježje svim ubijenim i nestalim Bošnjacima, djeci, ženama i muškarcima, žrtvama genocida u Višegradu".

Spomen-obilježje predstavlja početak izgradnje Memorijalnog centra "Stražiste" koje je Udruženje "Ćuprija" započelo u saradnji sa Medžlisom Islamske Zajednice Višegrad.

(Anadolija)