A+ A A-

Kotor Varoš: Hatma dova u džematu Hrvaćani

U petak 3. juna 2012. godine poslije džuma namaza u džematu Hrvaćani MIZ Kotor Varoš održane su druge po redu hatme od povratka vrijednih Hrvaćanaca u njihovo selo. Hatmu je završilo dvoje polaznika mektebske pouke i to Opakić (Zahida) Hafiza i Turan (Rasima) Ibrahim.

hatme-hrvacani-06-2012-1

Ovom značajnom događaju za Hrvaćane, ali i Kotor Varoš prisustvovali su imami MIZ Kotor Varoš na čelu sa glavnim imamom  h. Samir ef. Delićem, glavni imam MIZ Tešanj Fuad ef. Omerbašić, kao i predsjednik MIZ Tešanj Izudin Kruško, zatim Muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, zamjenik muftije i glavni imam MIZ Ključ h. Ermin ef. Vučkić, te sekretar muftijstva banjalučkog Muhedin ef. Spahić. 

Nakon klanjanja džuma namaza, koju je predvodio i hutbu održao Mustafa ef. Mustafić imam u penziji, manifestaciju je otvorio imam džemata Hrvaćani Muharem ef. Muslić i zaželio dobrodošlicu svima prisutnima, a kojih je bilo iz svih kotorvaroških džemata, i pozvao ih da se lijepo i ugodno osjećaju u Hrvaćanima.  Dok su u džamiju pristizale džematlije iz okolnih džemata žureći sa džume namaza iz svojih džamija vazi-nasihatom prisutnima se obratio muftija banjalučki h. Edhem ef. Čamdžić, koji je istakao da je ovo izuzetno značajan događaj za ovaj mali, ali vrijedni džemat i da čestita imamu, djeci i roditeljima što su bili istrajni u ovom hairli poslu.

hatme-hrvacani-06-2012-2

Nakon obraćanja Muftije i uz njegov izun (odobrenje), počelo se sa zanimljivim programom koji su pripremili polaznici mekteba zajedno sa svojim imamom. U prvom dijelu programa svršenici hatmi Ibrahim i Hafiza su naizmjenično ispitivali jedno drugo, što je prisutnima u džamiji bilo izuzetno zanimljivo. U drugom dijelu hadži Ermin ef. Vučkić glavni imam MIZ Ključ i zamjenik muftije banjalučkog je u ulozi ispitivača postavljao pitanja kako svršenicima hatmi tako i polaznicima mekteba koji polažu završne ispite, na koja su polaznici mekteba uspješno odgovarali.

Manifestacija u džematu Hrvaćani je završena obraćanjem glavnog imama MIZ Tešanj Fuad ef. Omerbašića koji je kazao da je zaista pozitivno iznenađen viđenim u Hrvaćanima i da mu je drago što je imao priliku prisustvovati ovim hatmenskim ispitima i dovom koju je proučio glavni imam MIZ Kotor Varoš h. Samir ef. Delić.

Porodice svršenika hatmi su pripremile ručak za sve goste prisutne na hatmama.

Nijaz Duzan