A+ A A-

Nasilničko ponašanje Žandarmerije u Novom Pazaru

Povodom akcije Žandarmerije u Novom Pazaru, javnosti se obratio muftija Muamer Zukorlić ukazavši na nasilničko ponašanje pripadnika Žandarmerije prilikom porovođenja policijske akcije.

Današnja akcija u Novom Pazaru najgrublja je zloupotreba specijalnih snaga policije u cilju zastrašivanja političkih protivnika i obračuna sa njima, a konačni cilj jeste ućutkati slobodarski duh Sandžaka i uspostaviti vazalni odnos prema Beogradu, kaže u eksluzivnom intervjuu za Novine Novosadske Muftija Muamer Zukorlić.

-Reč je o grubom kršenju zakona i zloupotrebi državnih organa, a samo zato što smo uskratili poslušnost Rasimu Ljajiću i njegovim mentorima iz Beograda, koji godinama imaju ucenjivački i potcenjivački stav prema Sandžaku. Situacija gde policajci, bez razloga. udaraju kundacima po glavama ljude koje spavaju, traumiraju porodicu i decu, upadaju u sobe Muslimanki, što je strašna uvreda i povreda verskih prava svakog Muslimana, trebala bi biti nepojmljiva 31. maja 2012. godine u Srbiji koja je u Evropi. Namerno ističem taj datum, jer je pre deset godina na taj dan pokojni premijer Zoran Đinđić boraveći u Novom Pazaru dao saglasnost za osnivanje Internacionalnog univerziteta, dok je 1992. godine odlukom gradskih vlasti u Prijedoru naređeno svim Muslimanima da na prozore istaknu bele zastave, a na odeći nose bele trake, što je prvi slučaj takvog obeležavanja od Drugog svetskog rata. Kada pogledamo šta se danas desilo, onda možemo i zaključiti da li je današnja Srbija bliža Đinđićevoj ili prijedorskoj viziji – kaže Zukorlić za naš portal i dodaje da su se ovakvi incidenti dešavali “još jedino devedestih u vreme strahovlade Slobodana Miloševića”.

Da li je, po vašem mišljenju, današnji slučaj povezan sa aferom oko dugovanja Fakulteta za islamske studije Elektroprivredi Srbije, koji je bio aktuelan pre nekoliko dana?

Mi smo izrazili volju da platimo dugovanja i nismo odbijali da ispunimo zakonske obavez, ali računi nisu stizali na adresu Univerziteta, što je vid opstrukcije i represije. Istovremeno, Gradska uprava koju kontroliše Rasim Ljajić duguej 117 miliona EPS-u, što je neuporedivo veći iznos od duga Fakulteta, ali nikome nije palo napamet da njih isključi ili makar upozori. Cilj vlasti već duže vreme jeste da uguši Internacionalni univerzitet, kako bi poslao jasnu poruku da možete biti ili vazal i sluga njihovih interesa, ili nećete postojati. U tu svrhu je, dakle iz političkih motiva i osnovan državni Univerzitet u Novom Pazaru. Mi imamo problema i sa akreditacijom, što je takođe oblik represije i kršenja zakona, odnosno stavljanje državnih organa u svrhe političkih obračuna, jer ispunjavamo sve uslove za to. Primera radi, referent pri akreditacionoj komisiji odredi da naši programi zadovoljavaje sve uslove, predsedavajuća stavi taj zaključak na glasanje i glasa se protiv. Analogno tome, referent proceni da izvesni programi državnog Univerziteta ne ispunjavaju sve uslove, predsedavajuća stavi taj zaključak na glasanje i programi se odobre!

Dakle, smatrate da današnja hapšenja nemaju utemeljenje i osnovu u praksi i zakonu?

Zvanično saopštenje MUP-a tvrdi da su hapšenja nastala u vezi sa zloupotrebama pri carini. Ako je tako, onda neka mi neko objasni zašto se upada u lekarsku ordinaciju Zatrić i kakve ona veze ima sa carinom? Možda takve što tu radi Adnan Čaušević, predsednik novopazarskog odbora Bošnjačke demokratske zajednice? Privođen je moj bratanac Nermin Smailović koji je do pre dve godine uživao izuzetan ugled jer je finansirao partiju Rasima Ljajića, da bi nakon njegovog povlačenja krenuo progon, pa mu inspekcije ne izlaze iz kancelarija od dana kada se distancirao od Ljajića. Ovom akcijom se skreće pažnja sa stvarnog kriminala u Sandžaku, a kada to kažem, mislim na desetine narko dilera i zelenaša koji su u okruženju Rasima Ljajića i pod njegovom protekcijom. Ovo je mala sredina, sve se to dobro zna, a jutrošnje iživljavanje pripadnika specijalne jedinice samo je opomena i discplinovanje svih onih koji odbijaju da stanu pod Ljajićeve skute i skute njegovih mentora iz Beograda.

Znači, verujete da iza ove akcije stoji politika, a ne istraga?

Boris Tadić je dva puta imao podršku Bošnjaka i dva puta je pobedio, ali smo bili prisiljeni da mu okrenemo leđa zbog izneverenih i neispunjenih obećanja i uvredljivo potcenjivačkog odnosa prema Sandžaku. Iako je Ljajić zadržao prevlast u Sandžaku zahvaljujući potkupljivanju, otimačini i krađi glasova, Tadić nije ostao predsednik, a ovo može biti jedan od vidova odmazde zbog toga. Ovo je takođe i jedan vid provokacije, jer mediji pod kontrolom Tadićeve oligarhije jedva čekaju da nešto kažem, pa da ističu kako imam zapaljivu i opasnu retoriku – a dovesti jednog od načelnika policije, bivšeg JSO-ovca koji je hirurški odstranio sa vrata tetovažu te zloglasne jedinice, pred kuću Muftije ili u sobu Muslimanke, ravno je igranju upaljačem u sobi punoj plina. Inače, zanimljivo je da od sinoć meni i mojim najbližim saradnicima nisu radili mobilni telefoni, a imajući u vidu šta se i kako dešava, nisam siguran da je to slučajnost

Čini se da, delom i zbog te zapaljive retorike, niste omiljena ličnost srpske medijske scene?

U srpskoj štampi sam tagetiran i ocrnjen i kao Muftija i kao predsednički kandidat, ali prevashodno kao slobodarski glas Sanžaka koji toliko smeta i Ljajiću i Beogradu. Jedna novinarka Tanjuga suspendovana je i ražalovana jer je odbila da objavljuje spinovane informacije sa tendencioznim ciljem rušenja mog ugleda u javnosti. Zanimljivo je da informacioni lanac u Tanjugu, kada sam ja u pitanju, nije išao uobičajenim tokom, već su se direktori pre objavljivanja konsultovali sa Ljajićem kako bi on korigovao i došminkao te tekstove. Ako je takva situacija u državnoj agenciji, zamislite šta je tek u privatnim medijima koji su pod direktnom finansijskom kontrolom Tadićevog okruženja. Reč je dakle o jednoj dugoročnoj i brižljivo planiranoj hajci koja ne šalje toliko poruku meni, koliko celokupnom Sandžaku, baš kao i današnja akcija – umirite se, ućutite i povinujte, ili ćete videti našu silu i moć! Ja i dalje ne pristajem na politiku gde ja šargarepa ispred, a štap iza mene.

Hoće li današnja hapšenja značajnije destabilizovati situaciju u Sandžaku?

Ponavljam se, ali već sam rekao, igrati se silom u Novom Pazaru, isto je kao igrati se upaljačem u sobi punoj plina. Mi ne možemo mirno zaspavati dok deca pre zore gledaju kako im specijalci sa šlemovima tuku roditelje kundacima i čizmama, a pitanje je šta sledi posle ovoga. Ako se teror nastavi, moraćemo da se samorganizujemo, jer postoji crvena linija preko koje se ne sme preći.

{youtube}nDVKsySi1Ok{/youtube}