A+ A A-

Humanitarna akcija za djecu Podrinja

Konjević Polje (Bratunac), 30. maj 2012. - Austrijsko-bosansko kulturno udruženje Medo, sa sjedištem u Beču (Austrija), danas je počelo novi krug podjele kompleta školskog pribora učenicima u povratničkim osnovnim školama u općinama Bosanskog Podrinja (Srebrenica, Bratunac, Zvornik i Vlasenica). Komplet se sastoji od ruksaka u kojem se nalazi cjelokupan školski pribor, potreban za pohađanje nastave u osnovnoj školi.

hum-akci-podr-05-2012-1

Ova akcija podjele je počela u selu Konjević Polje, općina Bratunac, u tamošnjoj osnovnoj školi. U njoj su obuhvaćeni učenici od prvog do petog razreda, a ranije je ova organizacija dodijelila pakete učenicima viših razreda te škole.

Svečanosti podjele paketa prisustvovali su Mehmedalija Gutić, predsjednik Austrijsko-bosanskog kulturnog udruženja Medo, čije je sjedište u Beču, i Günter J. STUMMER, rukovodilac internacionalne pomoći Ausrijskog omladinskog crvenog križa, organizacije koja je osigurala sredstva za pakete. Oni su uručili prve pakete osnovcima u Konjević Polju, naglasivši da je to dar koji će dobro doći na početku naredne školske godine, jer je ova već pri kraju. 

Austrijsko-bosansko kulturno udruženje Medo iz Beča u ovome krugu će podijeliti ukupno 500 paketa kompleta školskog pribora. Akcijom će biti obuhvaćena mjesta: Konjević Polje, Pobuđe, Tegare, Zaluđe, Voljevica, Biljača, Blječeva i Suha (općina Bratunac); Kamenica, Divič (Zvornik), Srebrenica, Sućeska, Ljeskovik, Osmače, Osat, Žutica i Skelani (općina Srebrenica) i Skugrići, Raševo i Cerska (općina Vlasenica).

Osim paketa školskog pribora, donatori iz Austrijskog omladinskog crvenog križa i Austrijsko-bosanskog kulturnog udruženja Medo su osigurali i komplete školske lektire u sedam osnovnih škola na ovome području. Ti kompleti obuhvataju 30 naslova po 5 primjeraka iz oba važeća nastavna plana i programa. Knjige u svojim školskim bibliotekama će dobiti škole u mjestima: Simin Han Požarnica (Tuzla), Koraj (Lopare), Konjević Polje (Bratunac), Križevići (Zvornik), Maoča (Brčko), Križevići (Zvornik) i Potočari (Srebrenica).

Ova akcija je pokrenuta na školske 2011/12. godine. Cilj organizatora je da se pomogne školovanje svih osnovaca povratnika u Bosanskom Podrinju.

Ovaj krug podjele će trajati do 6. juna ove godine.