A+ A A-

Hafiz Sulejman ef. Bugari u posjeti Švedskoj

Bosanski Kulturni Centar, Västra Götaland (BKC) obuhvata pet džemata koji su se udružili u cilju plodotvornijeg djelovanja. To je jedinstven slučaj organiziranja u Švedskoj kad su u pitanju naši džemati. Osim okupljanja u cilju edukacije vjernika u pitanjima vjere, BKC svojim članovima nudi i niz drugih mogućnosti: tradicionalne, kulturne, sportske…

sved-reportaza-05-2012-1

Vijest da BKC Västra Götaland organizira trodnevno majsko druženje s hafizom Sulejman ef. Bugarijem dočekana je sa velikim oduševljenjem vjernika u cijeloj regiji. Imao sam čast da mu pravim društvo na ovoj turneji pa sam sa svakog skupa zabilježio ponešto.

Prva hafizova destinacija bila je džemat Trollhättan gdje je bilo zakazano druženje s njim. Hafiza je na aerodromu dočekao Mehmed Hasanbegović, predsjednik Islamske zajednice Trollhättan.

Hafiza i ostale musafire koji su pristizali, na licu mjesta u iznajmljenom prostoru jedne škole dočekivali su članovi IO-a IZ-e Trollhättan na čelu s mladim imamom, Merisom Mustafićem i Muharemom Idrizovićem koji je član Izvršnog Odbora BKC-a ispred džemata Trollhättan.

Neposredno pred početak programa u Trollhättan je stigao i predsjednik BKC-a Smajo ef. Šahat. Tu je bio i predsjednik BEMUF-a (Muslimanskog omladinskog saveza Švedske) Alen ef. Salkic čijim je učenjem Kur`ana i započeo ovaj program. Među gostima je i Alma Sejdić, član IO-a BEMUF-a koja inače živi u Trollhättanu.

U sklopu programa prisutnima se obratio i predsjednik BKC-a, Smajo ef. Šahat naglasivši važnost baš ovog projekta, druženja s hafizom Bugarijem. Smajo ef. je po želji Izvršnog Odbora dzemata Trollhättan govorio i o projektu na nivou IZBUŠ-a  ”naplata članarine putem Poreske uprave”.

Posebnu čar i ljepotu ove večeri poklonila su nam djeca koja su svojim tanahnim glasovima učila ilahije i recitovala pjesmice.

Nakon prvog dijela programa, svi prisutni su počašćeni sa velikom količinom slatkih i slanih jela, i onako uz kahvu komentarisali prvi dio programa.

U samom startu drugog dijela prisutnima se obratio hafiz Bugari. Bio je kao i uvijek, direktan, jasan, kao da govori baš svakome pojedinačno u sali. Na njegovo izlaganje niko ravnodušan ne može biti. Nakon izlaganja prisutni su imali priliku postavljati pitanja u pisanoj formi na koja je hafiz odgovarao.

Nakon cjelokupnog programa dio džematlija je nastavio druženje s hafizom u džamijskim prostorijama gdje se klanjao i akšam odnosno jacija namaz. Ostalo se u muhabetu do kasno u noć.

Narednog dana hafiz je stigao u džemat Borås, gdje je dočekan od strane predsjednika IZ-e Borås, Jasmina Foče i Hasreta Bronje člana Izvršnog Odbora BKC-a ispred džemata Borås. Pred velikim brojem vjernika hafiz je održao hutbu i predvodio džumu namaz.

Po završetku džume namaza, a nakon kratkog predaha uz susrete sa džematlijama ovog džemata, hafiz se uputio ka džematu Skövde gdje je također bila zakazana tribina. Smajo ef. Šahat, imam džemata Skövde i Mirza Babović, blagajnik ovog džemata su srdačno dočekali musafire. Prije samog nastupa hafiza, jedan broj djece koja su proteklom periodu učila u Kur`an odnosno završili hatmu primili su diplome iz ruke uvaženog hafiza što je djeci bio poseban doživljaj. Po izraženoj želji imama, Smaje ef. Šahata, autor ovog priloga je malo progovorio o trilogiji romana "Pokošeni cvjetovi Krajine", "Inat bosanskog goluba" i "Pacijenti".

Nakon toga musafir, Hafiz Sulejman ef. Bugari je dobio neograničeno vrijeme da se obrati prepunoj sali u Skövdeu. Allahu ekber! Kako samo divno govori ovaj čovjek! Bila je ponekad potpuna tišina, a bilo je s vremena na vrijeme smijeha i suza…

Čitavu salu džematlija pretvorio je u ”fildžan zašećerene kahve”, reče neko od prisutnih.

Naredni dan bila je centralna manifestacija BKC-ovih majskih susreta u Göteborgu, u prostorijama IZ-e Göteborg. Ljubitelji lijepe riječi su navirali ka Göteborgu, autobusima, autima, vozovima… Susret s musafirom je želja mnogih ovog dana. Kao domaćini, pored predsjednika hadži Džebraila Bajramovića i imama Fuada ef Čolića, tu su se našli i Emir Vižlin, te Ismet ef. Čišija, koji su članovi IO-a BKC-a iz džemata Göteborg odnosno džemata Surte.

Nakon zajedničkog klanjanja podne namaza, u velikoj sali svi su zauzeli svoja mjesta u iščekivanju da program počne. Fuad ef. Čolić je dao prednost hafizu da prouči nešto iz Kur`ana i da na taj način program počne. Nakon hafizovog učenja Kur`ana, učenja koje u svakom momentu mami suze zadovoljstva, skupu se obratio predsjednik džemata hadži Džebrail Bajramović. Poselamio sve prisutne i zaželio ugodan boravak u džematu Göteborg. Džebrail je malo progovorio o planovima džemata Göteborg za naredni period a tiču se uređenja nedavno kupljenog objekta. Posebno je bila interesantna informacija da su dobili dozvolu i za izgradnju munare uz objekat 19,5 metara. Bajramović je iskoristio ovaj veliki skup kako bi najvećem vakifu na ovom objektu, Sulejmanu Mehanoviću uručio zahvalnicu. Mehanović je inače imao i čast da, kao najveći vakif, otvori ovaj objekat.

Predsjednik BKC-a se u kratkom obraćanju zahvalio hafizu što je prepoznao potrebu i došao na poziv BKC-a u Švedsku. Zatim je prezentirao i neke od glavnih aktivnosti kojima se BKC Västra Götaland bavi.

Nakon ovog obraćanja, moderator je najavio i hor džemata Göteborg koji je izveo prelijepu ilahiju.

U toku samog programa, djeca su bila zaokupljena svojim, dječijim radostima, u posebnom prostoru koji nazvasmo ”dječija radionica”.

Nakon prelijepe ilahije obratio se skupu i hafiz Sulejman ef. Bugari, u svom prepoznatljivom stilu. Posebno je kroz svoje izlaganje potencirao potrebu da svi Bošnjaci budu uz projekat naplate članarine putem poreza. ”To je šansa koju morate iskoristit”, kazao je hfz. Bugari.

Nakon programa organizatori su obezbijedili ručak za sve prisutne, a mnogi su iskoristili priliku da se fotografiraju sa hafizom.

U okviru svoje posjete hafiz je posjetio džemat Växjö i džemat Gislaved gdje je također imao jako posjećena predavanja u prelijepoj atmosferi.

Dok je učio dovu na rastanku u Gislavedu većina džematlija nije mogla zaustaviti suze, koje su ujedno značile sreću što je hafiz bio među njima i tugu što se moraju rastati!

Muhamed Mahmutović

  • 0101