A+ A A-

Austrijski ambasador uručio priznanje FIN-u

Povodom 100 godina od usvajanja zakona kojim je u Austro-Ugarskoj priznat islam, na Fakultetu islamskih nauka, kao ustanovi koja baštini nasljeđe sarajevskog Mekteb-i nuvvaba osnovanog 1887. kao prve moderne islamske visokoškolske ustanove u našoj zemlji, danas je održana svečanost dodjele priznanja Fakultetu islamskih nauka. Priznanje je uručio ambasador Republike Austrije u BiH, Dr. Donatus Köck.

austija-fin-05-2012-1

Svečanosti su pored članova NNV-a FIN-a na čelu s dekanom prof. dr. Ismetom Bušatlićem, prisustvovali i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, dr. Mustafa Cerić, te monsinjor Mato Zovkić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu. Dodjeli priznanja prisustvovala je i grupa mladih kršćana i muslimana iz Beča, predvođena svećenikom Martinom Rupprechtom i imamom Senadom Kusurom.

Prisutnima su se prigodnim riječima obratili prof. dr. Ismet Bušatlić, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, zatim dr. Donatus Köck, ambasador R. Austrije u Bosni i Hercegovini te reisu-l-ulema IZ u BiH dr. Mustafa Cerić, a nakon njihovo obraćanja svečano je uručeno Priznanje sa porukom mira dekanu Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

  • DSC04132DSC04132