A+ A A-

Banjalučki muftija na završnim ispitima u Hanifićima

U subotu, 26. maja, 2012. godine muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, prisustvovao je hatmama i završnim ispitima u džematu Hanifići-Čirkino Brdo, Medžlis IZ Kotor Varoš. Hatmama i završnim ispitima su prisustvovale brojne džematlije, rodbina i roditelji djece, koja su uspješno završila hatmu, kao i imami Medžlisa IZ-ce Kotor Varoš, na čelu sa glavnim imamom Samir ef. Delićem, predsjednik Medžlisa Nedžad Aganbegović, sekretar Muftijstva banjalučkog Muhedin ef. Spahić.

hatme-hanifici-2012-1

Posebna čast i zadovoljstvo, bilo je prisustvo prof. dr. Enesa Ljevakovića, fetvai-emina.

Cjelokupni program, počeo je učenjem salavata pred podne namaz, lijepim i melodičnim glasom h. Miralem ef. Avdića, sekretara medžlisa IZ-ce Kotor Varoš. Nakon klanjanja podne namaza i iskazane dobrodošlice od strane domaćina Nijaz ef. Duzana, pristupilo se ispitivanju djece, koje je izvršio glavni imam.

Poslije završenog ispitivanja, kratko se obratio muftija banjalučki, koji je istakao važnost činjenja dobrih djela, učenja Kur'ana, za koje slijedi nagrada. Muftija je napravio usporedbu stanja mekteba, konkretno u ovom džematu, danas, gdje je šestero djece završilo hatmu i nekad ranije, kada nije bilo ništa.

Uvaženi prof. dr. Enes Ljevaković, fetvai-emin, u svome obraćanju, poslije upućenih čestitki džematu, medžlisu i muftijsvu, istakao je da su djeca pokazala zavidan nivo znanja što mu je povećalo optimizam za našu budućnost, te da se ponosi ovom djecom, jer su nam u biti ona garant bolje budućnosti.

Fetvai-emin je posebno istakao da se dosta zalažemo za izgradnju mira, suživota, tolerancije i naglasio da nam za to nema i ne smije biti nikakve alternative, kako na ovim prostorima, tako i šire.

Polaznici mekteba koji su završili hatmu su:

  1. Vatrač Anela
  2. Čirkić Amina
  3. Lišančić Amra
  4. Lišančić Raif
  5. Lišančić Emina
  6. Botić Elma
  • 0101