A+ A A-

Affife Ozačan prva Turkinja koja je završila medresu u BiH

Affife Ozačan djevojka rođena 1994 godine u Ankari u Turskoj. Babo Rešat Ozačan advokat zamjenik Načalnika Općine Kečioren – Ankara , majka Neslihan Ozačan stomatolog, najstariji brat Muaz student arhitekture u Instanbulu, stariji   brat Miradž student medicine u Kazastanu i najmlađa sestra Hatiđebetul medresa u Ankari. Djevojka povučene prirode i prijatnog izgleda koja se ništa posebno ne razlikuje od ostalih učenika Elči ibrahim Pašine medrese, ali posebna po tome što je ona prva učenica koja je došla iz Turske u srednju školu u BiH. Prilikom posjete Turskoj 2007 god. grupa dječaka škole fudbala „Gazije Goražde“  Istanbulu i Ankari sreili smo ovu porodicu koja će uz Allahovu pomoć biti sevap da se mnogo dobra realizuje u BiH. Prilikom susreta djevojčica je pokazala veliko interesovanje za bosanskohercegovačku djecu i izrazila je želju da Tursku posjete i djevojčice. Njene želje postaju obaveza njenog baba i on uz pomoć TIKE i općina u Ankari obezebđeuje posjetu 23 učenice srednje škole iz Goražda 15 dana Ankari i Antaliji. To su nezaboravne trenutci za djecu Goražda koja većina nije nikada izašla do Sarajeva. Poslije dvomjesečnog  boravka u Goraždu sa svojom porodicom rekla je da želi da ide u školu u BiH. Upisali smo je u Elči Ibrahim pašinu medresu u Travniku u kojoj nas je toplo primio sadašnji direktor mag. Dževdet Šošić i mr. Muharem Dautović. Za nepunih  6 mjeseci je naučila Bosanki jezik i sada tako govori da nikada niko ne bi pomislio da nije iz BiH. Dolazak ove djevojčice u BiH dao je mnogo dobra,  za njom ide nafaka I dobro. Na nekoliko dana prije nego će biti svečanost u povodu završetka medrese potpisan je ugovor sa TIKOM o završetku opremanja zgrade ženske medrese u vrijednosti preko 950.000 KM. Koja će biti završena do početka naredne školske godine. Svake godine od kada je Affife došla ekskurzija iz Medrese ima besplatno putovanje i  boravak u Turskoj.

afife-ozacan-eib-med-2012-1

Affife Ozačan (prva slijeva), Rešat Ozačan i Amina Ruhotina

Sa Općinom  Goražde je potpisana povelja o bratimljenju Kečioren općine iz Ankare. Dogovorena je izgradnja Kayseri džamije u Goraždu  uz pomoć njenog baba koji je uspio obezbijediti sastanak i podršku  bivšeg  reisu-l-uleme dr. Ali Bardagoglu, a sada i izgradnja islamskog centra, medrese, parka i sportske sale (sve u Goraždu). Tu je inicijativu predložio njen babo a prihvatio je načelnik Općine Kečioren gosp. Mustafa Ak, rejus-u-ulema Turske dr. Mehmed Goramez i TIKA  Turske, a ona  će se realizovati u narednom periodu. Dolazak reisu-l-uleme dr. Mehmeda Gormeza na matursku  svečanost  u Elči Ibrahim pašinu medresu je jedinstvena u historiji medresa da je bilo ovoliko zvaničnika prisutno,  još je  jedan pokazatelj  posebnosti ove djevojke. A i pokazatelj Bošnjačkim predstavnicima kako se paze svoji građani i kakva je pažnja prema onima koji dostojno i časno predstavljaju svoju državu. Ovo je  malo šta se može reći o ovoj djevojci koja će u narednom periodu  nastaviti školovanje na IUS na Ilidži u Sarajevu.

Moramo posebno spomenuti ovdje najbitniji faktor razloga ovakvog uspjeha, a to je jedna zdrava i čista islamska porodica u kojoj je ona rasla gdje su njeni roditelji uvijek spremni da se žrtvuju za druge radi Allahovog zadovoljstava. Tako su svojim primjerom odgojili svoju djecu u duhu žrtvovanja za druge. Njena braća i sestra se nimalo ne razlikuju od nje  po ljubavi prema Bosni i Hercegovini, oni uvijek kažu da je Goražde i  BiH njihov grad i država.

Nedžad Kurtović