A+ A A-

Masovna dženaza na mezarju Stražište kod Višegrada

visegradU subotu, 26. maja, u višegradskom mezarju Stražište bit će organiziran ukop i dženaza 66 identifikovanih Višegrađana koji su 2010. godine ekshumirani iz jezera Perućac.

Istog dana bit će obilježena i 20. godišnjica genocida u Višegradu, a u rijeku Drinu sa ćuprije "Mehmed-paše Sokolovića" bit će spušteno 3.000 ruža u znak sjećanja na 3.000 stradalih Višegrađana, kazao je Feni predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 20 godina zločina nad Bošnjacima Višegrada Bilal Memišević.

Tabuti s tijelima ubijenih Višegrađana, po njegovim riječima, bit će ispraćeni 25. maja s polaskom u 14.00 sati ispred Javnog komunalnog preduzeća "Gradska groblja" Visoko prema Sarajevu, gdje će ispred zgrade Predsjedništva BiH u 14.45 sati nastaviti prema Višegradu. Medžlis Islamske zajednice, porodice i povratnici dočekat će tabute na mezarju Stražište u 17.00 sati.

Dostojanstveno i na tužan način će biti obilježen povratak ovih ljudi u svoj Višegrad, kazao je Memišević.

Nakon intoniranja himne BiH 26. maja, Organizacioni odbor za obilježavanje zločina nad Bošnjacima Višegrada upriličit će otkrivanje spomen-obilježja na mezarju Stražište u 12.00 sati, nakon čega će biti upriličene ostale aktivnosti najavljene protokolom. Ovo spomen-obilježje, odnosno centralni nišan simbolizira početak izgradnje memorijalnog centra Stražište u Višegradu, istakao je Memišević.

Prijevoz u Višegrad svih zainteresiranih za obilježavanje 20. godišnjice stradanja Bošnjaka Višegrada i ukop bit će organiziran na dan dženaze u jutarnjim satima iz Sarajeva, Ilidže, Hadžića, Vogošće, Ilijaša, Visokog i Zenice. Bit će osigurano oko 35-40 autobusa za prijevoz zainteresiranih.

U jezeru Perućac 2010. godine ekshumirano je više od 200 posmrtnih ostataka, najvećim dijelom žrtava genocida u Višegradu 1992. godine.

(FENA)