A+ A A-

ZASJEDAO SABOR ISLAMSKE ZAJEDNICE: FORMIRAN MUFTILUK I IZABRAN MUFTIJA ZA NJEMAČKU

     Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u subotu 28. jula 2007. godine u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu održao je 3. redovnu sjednicu.

     Na sjednici sabornici su, nakon opširne i kritički intonirane diskusije, prihvatili prijedlog o formiranju muftiluka za područje koje teritorijalno pokriva Islamska zajednice Bošnjaka u Njemačkoj i imenovanju muftije. Za prvog muftiju IZ-e Bošnjaka u Njemačkoj, na prijedlog reisu-l-uleme, izabran je Mustafa ef. Klanco.

sabor1

     Sabornici su formirali radno tijelo koje će za sljedeću sjednicu pripremiti prijedlog članova za saborske komisije.

     Shodno dnevnom redu predočena je informacija o dosadašnjim aktivnostima o uspostavljanju Radio televizije Islamske zajednice "BIR" i, uz predložene sugestije, prihvaćen je Statut RTV IZ-e.

     Sabornici su, nakon upoznavanja s inicijativom o pokretanju postupka za uređenje odnosa IZ-e u Hrvatskoj i IZ-e u Bosni i Hercegovini, koju je uputila na razmatranje IZ-a u Hrvatskoj, odlučili da se ova inicijativa uputi Ustavnoj komisiji Sabora, koja o ovome treba zauzeti stav, a također je i inicijativa IZ-e Bošnjaka u Njemačkoj o promjeni Ustava IZ-e u BiH upućena na razmatranje Ustavnoj komisiji. Na sjednici su verificirani mandati dvojice sabornika s područja Mešihata IZ-e Sandžaka, dok je verifikacija mandata spornih sabornika s područja Mešihata IZ-e Hrvatske ostavljena za narednu sjednicu Sabora.

     Shodno donijetom zaključku, Sabor će se obratiti Tužilaštvu BiH sa zahtjevom da se dobije obrazloženje o zadržavanju u pritvoru Enesa Handžića sabornika iz Donjeg Vakufa.

     Sabornik Džemaludin Latić je aktuelizirao pitanje ženskih prava i izrazio nezadovoljstvo položajem ženskih prava kod bošnjačkog naroda te predložio formiranje ženske asocijacije ili udruženja koje bi se bavilo pitanjem ženskih prava.

     Više sabornika je izrazilo nezadovoljstvo statusom vakufske imovine pa je zaključeno da Vakufska direkcija do sljedeće sjednice Sabora pripremi kompletnu informciju o aktivnostima i poduzetim koracima na zaštiti i unapređenju vakufske imovine.

     Elvir ef Hodžić glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac upozorio je na loš položaj imama na području Podrinja i zatražio da se iznađe mogućnost pomoći medžlisima Islamske zajednice u istočnom dijelu BiH.

     Bajram ef. Mulić sabornik iz Sjeverne Amerike upoznao je prisutne sabornike o poduzetim aktivnostima u vezi inicijative za formiranje Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike.

sabor2