A+ A A-

Obilježavanje 20. godišnjice genocida u Prijedoru

Predstavnici Udruženja Prijedorčanki "Izvor" i Udruženja logoraša "Prijedor '92" prezentirali su jučer (21.05) u Sarajevu aktuelno stanje u Prijedoru sa naglaskom na obilježavanje 20. godišnjice od zločina počinjenih nad stanovništvom tog grada.

20-god-gen-prijedor-2012-1

Predstavnik prijedorskih logoraša Edin Ramulić, govorio je o programu obilježavanja godišnjice zločina u Prijedoru u okviru kojeg će u srijedu biti organizirano okupljanje na gradskom Trgu Zorana Karlice.

"Predviđeno je postavljanje 266 bijelih vreća, koje simbolički predstavljaju vreće sa ekshumiranim posmrtnim ostacima 265 žena i deset prijedorskih djevojčica ubijenih iz neposredne blizine, a prije toga mučenih i silovanih", izjavio je Ramulić za agenciju Anadolija.

On je naglasio kako je planirano "i postavljanje stolica za četiri školska razreda, što bi predstavljalo broj djece ubijene u Prijedoru".

Gradske vlasti u Prijedoru, kazali su iz udruženja, opstruiraju njihove zahtjeve za okupljanje i prikladno obilježavanje zločina nad njihovim najmilijim.

"Stanica javne bezbijednosti Prijedor negativno je odgovorila na naš zahtjev za obilježavanje godišnjice na Trgu majora Zorana Karlice, u srijedu 23. maja. Mi ćemo već danas uputiti žalbu nadležnom ministarstvu od kojeg očekujemo odgovor za 24 sata", izjavio je Ramulić.

U Prijedoru je tokom agresije na BiH ubijeno 3.173 civila bošnjačke nacionalnosti. Udruženja žrtava još uvijek traže tijela više od 1.000 svojih najmilijih i sugrađana. Naveli su da svaka osma osoba koja se traži u Bosni i Hercegovini potiče iz Prijedora .

„To dovoljno govori o kakvom masovnom ubijanju je riječ", istakao je Ramulić i dodao da "oni koji su se vratili u Prijedor, i dalje žive pod psihozom straha“.

"Bojimo se da će se iz tih razloga mali broj Bošnjaka u Prijedoru odazvati na obilježavanje 20. godišnjice stradanja civila. Stoga, pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine, institucije, nevladine organizacije, medije, kao i sve ljude u svijetu koji teže uspostavljanju mira, da dođu i da nas podrže u sjećanju na naše najmilije", poručili su iz udruženja Prijedorčana.

U okviru drugog dijela programa obilježavanja 20. godišnjice stradanja u Prijedoru pokrenuta je inicijativa da se širom BiH i u svijetu, ljudi i institucije pozovu na isticanje bijelih traka i čaršafa sa svojih prozora ili na drugi način. Iz udruženja ističu da će time na simboličan način biti obilježena golgota koju su prijedorski Bošnjaci doživjeli tokom progona 90-ih godina, kada im je bilo naređeno da istaknu bijele trake i čaršafe kako bi se zaštitili od ratnih dejstava.

„No, agresor je to iskoristio kako bi prepoznao kuće Bošnjaka, posebno u miješanim naseljima. Takva pojava se, nakon nacističkih zločina, evo, ponovila i u Prijedoru u proteklom ratu", objasnio je Ramulić.

Vlasti bosanskih Srba su 31. maja 1992. godine izdale naredbu putem lokalnog radija o obilježavanju kuća nesrpskog stanovništva bijelim zastavama i čaršafima, kojom je nesrpskom stanovništvu naređeno i da prilikom izlaska iz kuća istakne bijele trake oko rukava. U saopćenju udruženja povodom obilježavanja 20.godišnjice genocida u tom gradu, navodi se da je „to bio početak kampanje istrebljenja čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto bosanskih muslimana i Hrvata sa teritorije opštine Prijedor“.

(Anadolija)