A+ A A-

BIH I TURSKA ZAJEDNIČKIM NAPORIMA OŽIVLJAVAJU HANEFIJSKI FIKH I MATURIDIJSKU DOKTRINU

     Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i Turskoj trebaju uložiti zajedničke napore na oživljavanju hanefijskog fikha i maturidijske doktrine, naglašenoj je na današnjem susretu poglavara  dvaju islamskih zajednica u Sarajevu.

turska1

     U subotu 28. jula u Sarajevu, dr. Mustafa ef. Cerić reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini tokom susreta sa dr. Alijem Bardakogluom reisu-l-ulemom Islamske zajednice u Turskoj i Mehmedom Gormezom njegovim zamjenikom, istako je želju da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i Turskoj pokušaju zajedničkim naporima oživjeti tradiciju hanefijske pravne škole i maturidijskog akaida i istražiti njihovu ulogu u Osmanskoj državi, s posebnim osvrtom na funkcionalnost toga iskustva u evropskom kontekstu u kojem se sva pažnja fokusira na radikalne elemente, a zaboravlja pozitivno iskustvo islamskog  života u Evropi.

turska2

     Takoeđer reisu-l-ulema je naglasio važnost zajedničkog promoviranja islamskih vrijednosti u Evropi.

     Zahvaljujući se na dolasku reisu-l-uleme Turske na manifestaciju „Moj ummete" u Sarajevu, dr. Cerić je pozvao reisu-l-ulemu Turske da prisustvuje velikom međunarodnom simpoziju u organizaciji Rijasta, koji će se održati u Sarajevu u novembru, a čija će tema biti istraživanje i proučavanje islamskog iskustva i života u Bosni i Hercegovini tokom Osmanske uprave i u periodu Austro-Ugarske vladavine.

     Ali Bardakoglu reisu-l-ulema Islamske zajednice Turske je također naglasio važnost islamskog iskustva koje čvrsto veže muslimane u dvije zemlje i podržao zajedničke aktivnosti i jačanje saradnje između Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Turske.

     Turski vjerski lider  iskazao je spremnost  da turske institucije pomognu obnovu porušenih vjerskih objekata u BiH i naučno-obrazovnu saradnju kroz razmjenu studenata i profesora.

turska3