A+ A A-

Dan BiH proglašen 22. maj u Burnabyju, Kanada

Ured gradonačelnika grada Burnaby, BC, Kanada donio je proglas kojim se 22. maj proglašava „Danom Bosne i Hercegovine“ u ovom kanadskom gradu.

proglas-kanada

U proglasu se kaže:

„BUDUĆI da je Bosansko-hercegovački Kulturni Centar, Kanada dizajnirao 22. maj 2012,

kao "Dan Bosne i Hercegovine",

BUDUĆI da je 22. maja, 1992. g. Republika Bosna i Hercegovina primljena u članstvo Ujedinjenih nacija

BUDUĆI da "Dan Bosne i Hercegovine", obilježava oko 5.000 Kanađana bosanskohercegovačkog porijekla, koji žive u gradu Burnaby i koji tako potvrđuje svoje mjesto unutar kanadskog mozaika, pripremajući niz događaja koji su dizajnirani na način da podignu razinu javne svijesti unutar mnoštva kultura i za daljni doprinos razvoja naše zemlje,

BUDUĆI da je cilj "Dana Bosne i Hercegovine" promovisati razumijevanje o multikulturalizmu, etničkoj raznolikosti i punoj integraciji u kanadskom društvu.

Ja, Derek R. Corrigan, gradonačelnik Burnaby, proglašavam utorak, 22 maj, 2012 kao "Dan Bosne i Hercegovine" u gradu Burnaby, BC, Kanada, 14. maja 2012.“

Mr-Julian-in-good-company

Poslije nepunih osam mjeseci aktivnog rada Bosansko-Hercegovački Kulturni Centar iz Vancouvera, Canada je prije značajnog jubileja, 20 godina od primanja RBiH u UN, uputio zahtjev načelniku grada Burnaby, da ovaj dan proglasi Danom Bosne i Hercegovine, što je on sa zadovoljstvom i prihvatio. Ova proklamacija je ujedno i prva ove vrste u historiji grada Burnaby. Jedan od prioriteta BHCCVC je uklopiti se u kanadski kulturni mozaik prezentujući na najbolji način bh kulturnu baštinu, tradiciju i običaje, promovirajući istinu o Bosni i Hercegovini, zemlji koja je prije 20 godina bila zahvaćena neviđenom agresijom, genocidom, etničkim čišćenjem koje je uzrokovala između ostalog i dolazak velikog broja njenih građana u Kanadu. Dvije decenije poslije tih događaja BiH Kulturni Centar BHCCVC je organizovao od 9. do11. marta 2012. kulturnu manifestaciju pod nazivom DANI BOSNE I HERCEGOVINE U ZAPADNOJ KANADI. Gosti su bili osoblje BiH ambasade iz Ottawa, Kanada na čelu sa nj.e. Biljanom Gutić Bjelica kao i niz visokih ličnosti iz kanadskog političkog života predvođeni kanadskim paralamentarcom Peter Julian i načelnikom grada Burnaby Derekom Corrigan.

9. maja 2012. članice centra Amela Čaušević, Amila Vajzović i Azra Odobašić su učestvovale u Fashion Show u Italjanskom Kulturnom Centru i izazvale veliko interesovanje svih prisutnih predstavljajući našu tradicionalnu nošnju.

Ovaj mjesec je pun aktivnosti pa ih predstavljamo redom:

-U subotu 17 maja BHCCVC učestvuje na Multikulturalnom festivalu u New Westminster sa folklornim ansamblom, prezentacijom naše hrane, nošnje kao i turističke ponude. Mjesto na doku rijeke Fraser. Nastup folklorne grupe „ Zlatni Ljiljani“ je u 1 sat popodne.

-U utorak naveče 22. maja u 7 sati ispred centra će se održati svečanost povodom proglašenja Dana BiH u gradu Burnaby na kojoj se očekuje dolazak nekoliko značajnih ličnosti iz kanadskog javnog života,kao i predstavnici medija. Poslije zvaničnog programa će biti muzika, ples, hrana i kolači.

-U subotu 26 maja, BHCCVC učestvuje na Evropskom festivalu, koji će se ove godine održati na Swangard stadionu. BHCCVC će, pored 33 zemlje pjesmom , igrom, hranom, fotografijama, suvenirima i knjigama predstaviti Bosnu i Hercegovinu na ovom festivalu.

-U nedelju 17 juna od ujutro do kasno naveče, na velikom parkingu pored prostorija centra BHCCVC organizuje Prvi Tradicionalni Bosanski Festival. Ovom prilikom je centar pripremio aplikaciju gradu Burnaby za dodjeljivanje novčane pomoći, koji je u iznosu od $3000 odobren i uplaćen na račun centra. Tokom dana posjetioci će moći da uživaju u nastupima foklornih društava, muzičkim ansamblima, hrani, plesu, dječijim igrama i druženju do kasno naveče.

Izuzetnim naporima šireg Upravnog odbora sve ove aktivnosti se provode u odličnim pripremama, uz neophodno jedinstvo unutar odbora i respekt prema društvu u kojem se živi, imajući na umu odakle smo došli i šta naša djeca trebaju da znaju o sebi, a šta Kanađani i drugi o svima nama. BiH Kulturni Centar postaje prepoznatljiva kulturna institucija u ovom dijelu svijeta, najbolji ambasador Bosne i Hercegovine u Kanadi na ponos kompletne bosanskohercegovačke zajednice u ovom dijelu svijeta.

May 22 2012, Day of Bosnia and Herzegovina, City of Burnaby Proclamation.pdf

O planu i programu rada i novostima BHCCVC se može pročitati više na novotvorenoj web prezentaciji www.bhccvc.com

BHCCVC Press