A+ A A-

U Bosanskom kulturnom centru Tuzla održana tribina o stanju u Siriji

sirija 1U Bosansko-kulturnom centru Tuzla 27. aprila održana je tribina o temi „Revolucija u Siriji, teror vlasti nad vlastitim narodom", a organizatori su bili Centar za multidisciplinarna istraživanja Tuzla i Udruženje Društveni kongres Sirijaca.

Uvodno predavanje održao je hfz. Edin Dedić, profesor islamske teologije, a Sirijac Mohammed Jaser Sabbagh detaljno je upoznao prisutne o stanju u Siriji.

Profesor Dedić kao student u Damasku imao je priliku dobro upoznati historiju i kulturu sirijskog naroda, pa je u svom izlaganju predstavio Siriju kao kolijevku civilizacije. „Sirija je zemlja s bogatim povijesnim nasljeđem i u njoj se nalaze mnogobrojni muzeji i knjižnice, pa kao takva kroz povijst je bila redovito poprište sukoba, kazao je profesor Dedić."

Mohammed Jaser Sabbagh izuzetno korisnim jednosatnim izlaganjem predstavio je veoma teško stanje sirijskogh naroda.

sirija 2

„Sirijski narod već 48 godina živi u vanrednoj situaciji, otkako je porodica Al Assad preuzela vlast. Oni traže svoja osnovna ljudska prava, političku slobodu, uz nadu da će uskoro pobjediti dugogodišnju tiraniju ", naglasio je između ostalog Sirijac Mohammed. U Siriji svakodnevno sistematski se ubijaju od strane vlasti djeca, žene i

muškarci, samo zato što traže ostvarenje osnovnih ljudskih prava. Petkom oni imaju mirne proteste koji svaki put nose različiti naziv, poruku cijelome svijetu, a predstavljaju njihov zahtjev svim ljudima da im pomognu u njihovoj borbi za opstanak.

Sirijskom narodu na mnogo načina možemo pomoći, a neki od njih su: pozivi na humanitarne brojeve, širenje istine o stanju u Siriji kako bi svijet bio upućen u stvarnu situaciju, a politički lideri bi mogli u javnim međunarodnim nastupima izraziti podršku sirijskom narodu u borbi za uspostavljanje demokratske države.

Emina Muratović