A+ A A-

MESDŽIDUL-AKSA JE BRIGA SVIH MUSLIMANA SVIJETA

     Mesdžidul-Aksa u Jerusalemu je briga svih muslimana svijeta i islamski ummet neće dozvoliti da se ovaj Sveti Hram istrgne iz ruku njegovih stvarnih vlasnika, kazao je šejh Ikrima Sabri glavni muftija Kudsa i svih palestinskih teritorija i predsjednik Vrhovne islamske asocijacije u Kudsi-šerifu.

palestin_muftija2

     Šejh Ikrima Sabri glavni muftija Kudsa i svih palestinskih terotorija i imam džamije Mesdžidul-aksa na tribini "Ummet danas" Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koja je održana u amfiteatru Kulturnog centra "Kralj Fahd" u Sarajevu, u srijedu 25. jula 2007. g., govorio je na temu "Kuds - Palestina: prošlost, sadašnjost, budućnost".

palestin_muftija1

     Glavni muftija Kudsa i svih palestinskih teritorija osvrnuo se na historija Jerusalema, status koji džamija Mesdžidul-Aksa i ovaj grad imaju u kur'anskom tekstu i predajama Božijeg poslanika Muhameda, a.s., događaj Isra'a i Miradža, miroljubovoj predaji grada pravednom halifi Omeru, r.a., i naglasio da su muslimani cijelog svijeta duhovno i vjerski vezani za Mesdžidul-Aksa i da je ta veza ustanovljena u samom njihovom vjerovanju, jer je pored Svetog Hrama u Meki, Poslanikove džamije u Medini, Mesdžidul -Aksa treće veliko mubarek mjesto radi kojeg muslimani, shodno hadisu Božijeg poslanika, poduzimaju putovanje i trebaju ih posjećivati.

     Imam džamije Mesdžidul-aksa je kazao: "Između Kabe u Meki i Mesdžidul-Aksa postoji direktna bliska duhovna veza i prema nekim predajama poslije izgradnje Kabe prvo što je izgrađeno bio je Bejtul-Makdis."

     Šejh Ikrima Sabri ukazao je na teško stanje palestinskog naroda i borbu muslimana Jerusalema da očuvaju svetost i integritet džamije Mesdžidul-Aksa i naglasio da "permanentno ekstremne i radikalne jevrejske grupe pokušavaju prodrijeti u kompleks džamije Mesdžudul-Aksa i tu obavljati svoju molitvu, ali zahvaljujući budnosti džematlija džamije Mesdžidul-Aklsa i palestinskog naroda te njihovim danonoćnim stražama, svi ovi pokušaji su onemogućeni."

     Palestinski muftija je ukazao na aktivnosti koje sprovode jevrejske okupatorske snage, prvenstveno na tkz. areheološka iskopavanja ispod kompleksa džamije Mesdžidul-Aksa i istakao "ova iskopavanja su direktno ugrozila zidove džamije Mesdžidul-Aksa, tako da su se već ukazali sami temelji džamije i postojeće stanje ozbiljno prijeti njenom urušavanju."

     Šejh Sabri postojeće stanje na području Kudsi-šerifa je nazvao privremenim i izrazio očekivanje da će se, čvrstom vjerom u Boga i jedinstvom muslimana, stanje sigurno promijeniti i doći bolji dani za palestinski narod.

palestin_muftija3

     On je također osudio krvoproliće i sukobe između različitih palestinskih grupacija, nazvavši to šejtanskim intrigama i dijelom cionističkih zavjera i kazao da je ulema izdala fetvu u kojoj je ove sukobe okarakterizirala zabranjenim, na temelju poznatog hadisa da će u slučaju sukoba dvojice muslimana i ubica i ubijeni biti stanovnici džehennema, jer su obojica imala namjeru da ubiju jedan drugoga.

     Na kraju tribine Muharem ef. Hasanbegović predsjednik Udruženja ilmijje, zahvaljujći se uglednom gostu na održanom predavanju, te muftijama, muderisima i imamima na prisustvu i aktivnom učešću na tribini, uručio je šejhu Ikrimi Sabriju plaketu, kao uspomenu na učestovanje na tribini Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

palestin_muftija

     Palestinski muftija na poziv reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića prisustvovat će manifestaciji Moj ummete, 28. jula u Sarajevu.

 Biografija šejha Sabrija

     Rođen 1939. god. u Kakiliji, u porodici poznatoj po čvrstom pridržavanju vjere. Njegov otac šejh Said Sabri bio je kadija Bejtu-l-Makdisa i član šerijatskog apelacionog suda i osnivač Vrhovne islamske asocijacije u Kudsi-šerifu. 

     Šejh Ikrima Sabri je završio Medresu Salahiju u Nablusu, gdje je njegov otac tada radio kao sudija. Diplomirao je teologiju i arapski jezik na bagdadskom univerzitetu 1963. god. Magistrirao je šerijatske znanosti na Nacionalnom univerzitetu Nadžah u Nablusu. Učio je pred rahmetli svojim ocem šejhom Saidom Sabrijem i brojnim velikm alimima od koji izdvajamo rahmetli alima Mustafu Zerka, rahmetli Ma'rufa Dawalibija, rahmetli dr. Muhameda Huseina Zehebija i šejha Jasina Šazilija. 

     Svoj radni život je počeo kao profesor u Medresi al-Aksa. Nakon rata 1967. god. izraelske okupatorske vlasti su oduzele zgradu medrese, pa je premještena u zgradu jetimskog islamskog doma u starom dijelu grada Kudusa. Tada je šejh postao direktor te medrese. Nešto kasnije medresa je premještena u Mesdžiu-l-Aksa kod Kapije Asbata.  Šejh Ikrima Sabri obnašao je nekoliko funkcija: direktor za va'z i vjerouputu na Zapadnoj Obali, direktor fakulteta islamskih znanosti/Abou Dis i generalni muftija Kudusa i svih palestinskih teritorija.

Šejh Ikrima je oženjen i ima petero djece: tri sina i dvije kćerke.

Aktivnosti:

     Onivač i predsjednik Asocijacije uleme i daija Palestine, predsjednik Vrhovnog vijeća za fetve u Palestini, hatib blagoslovljenog Mesdžidu-l-Aksa-a, član i osnivač Lige Svjetske islamske konferencije džamija u Mekki el-mukerremi i član Svjetske islamske fikhske akademije u Džedi. 1997. god. izabran je za predsjednika Vrhovne islamske asocijacije u Kudsi-šerifu

     Šejh Ikrima učestvovao je na brojnim konferencijama i tribinama. On je poznat po svom učestvovanju u mnogim aktivnostima protiv pretvaranja Kudusa u jevrejski grad. Bio je mnogo puta izložen kritikovanju, uznemiravanju, ispitivanju i zatvaranju od strane izraelskih okupatorskih vlasti.

Iz njegovog opusa izdvajamo:

- Podsjetnice o hadisu, u tri dijela. Ova knjiga bila je dugi niz godina užbenik za učenike medresa na Zapadnoj Obali,

- O udžizama Časnog Kur'ana (Islam i modernizacija),

- Odgoj u islamu.