A+ A A-

Izbjeglice iz Sirije ostaju u Turskoj još godinu dana

sirijski-izbj-kamp-turskaSirijski građani, koji su izbjegli iz svoje države zbog nasilja tamošnje vlasti, ostaće u turskom gradu Hatayu još godinu dana. Ukupno 252 izbjeglice iz Sirije prešli su granicu sa Turskom prije godinu dana, te se nastanili u šatorima koje je postavio Crveni krst.

Seikh Tariq, koji je u Tursku ušao 29. aprila 2011, rekao je za agenciju Anadolija da su on i njegovi sunarodnjaci u miru proveli godinu dana u kampu u Hatayu. Tariq je dodao da su njihove osnovne potrebe zadovoljene. Ističući da se tokom prošle godine ništa značajno nije promijenilo u Siriji, ustvrdio je da se masakr nad narodom svakodnevno povećava.

„Naša želja je da se nasilje što prije okonča, tako da se u miru vratimo u našu zemlju”, kaže Tariq koji je posebno zahvalio turskim državnicima koji su omogućili njemu i njegovim sunarodnjacima da borave u Hatayu.

Prema izvještaju turskog Direktorata za kontrolu nesreća i hitnih slučajeva, zaključno sa 25. aprilom, broj Sirijaca koji borave u Turskoj povećao se na 23.343. Do danas je blizu 40 hiljada Sirijskih građana ušlo u Tursku.

U Hatayu je trenutno 7.148 državljana Sirije, 5.739 ih je u Gaziantepu, 9.627 u Kilisu, dok je 780 njih u Sanliurfi.

Izvor: Agencija Anadolija