A+ A A-

Beč: Otvoren obrazovno-kulturni centar „Mostovi“

mostovi-logoOvog mjeseca u Beču je otvoren bosanskohercegovački obrazovno-kulturni centar „Mostovi“. Većina aktivnosti centra se odvija na adresi Hoher Markt 1/3, 1010 Beč.

Težište centra je na obrazovanju koje je temelj svakog napretka, ali i na njegovanju i promovisanju bosanskohercegovačke kulture, bosanskog jezika i dugih vrijednosti koje želimo očuvati i s ponosom prenijeti na nove generacije.

Centar Mostovi nudi prostor, ambijent i opremu zainteresovanim civilnim licima i udruženjima za ostvarivanje raznih ideja i sprovođenje sadržaja kao što su predavanja, tribine, promocije, izložbe, druženja i mnogih drugih.

Sa obzirom na veliki broj Bosanaca i Hercegovaca u Austriji, koji se procjenjuje na 180.000, potreba i opravdanost jednog ovakvog centra su i više nego očigledni.

Centar ima i svoj redovni program kojeg između ostalog sačinjavaju:

1. Stručna savjetovanja

2. Jezički kursevi

3. Instrukcije (Nachhilfe)

4. Putovanja/ekskurzije

5. Radionice za djecu

6. Druženja za omladinu

U prostorijama centra se također osniva bosanskohercegovacka biblioteka.

Pored navedenih aktivnosti, u sklopu centra Most pokrenuta su i sljedeća dva velika projekta koji će se autonomno razvijati.

Prvi je dvojezično obdanište koje će jednaku važnost pridavati bosanskom jeziku kao i njemačkom. Ideja o pokretanju obdaništa se temelji na opće poznatim i čvrstim naučnim saznanjima da je dobro poznavanje maternjeg jezika veliki plus za djecu u svakom pogledu, a nikako otežavajuća okolnost pri sticanju drugog znanja ili učenju drugog jezika.

Drugi projekat je humanitarni fond za pomoć djeci školskog uzrasta. U Bosni i Hercegovini svake godine na hiljade djece ne upiše školsku godinu iz tužnog razloga što im roditelji ne mogu priuštiti hranu, pribor, odjeću ili obuću. „Naš cilj je da takvoj djeci izađemo u susret kada im je to najpotrebnije, da im pomognemo premostiti njihov najveći problem – da ne ostanu bez budućnosti. Neka centar Mostovi bude naša zajednička tačka.“, poručuju iz ovog novootvorenog centra.

Dodatne informacije u vezi ovog centra možete potražiti putem email adrese: info@mostovi.at">info@mostovi.at