A+ A A-

GLAVNI PALESTINSKI MUFTIJA NA TRIBINI "UMMET DANAS" UDRUŽENJA ILMIJJE

kuds     Glavni muftija Kudsa i svih palestinski teritorija održat će predavanje na tribini "Ummet danas" Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

     Šejh Ikrima Sabri glavni muftija Kudsa i svih palestinskih terotorija je i predsjednik Vrhovne islamske asocijacije u Kudsi-šerifu, a na tribini "Ummet danas" koja će se održati u amfiteatru Kulturnog centra "Kralj Fahd" u Sarajevu, u srijedu 11. redžeba 1428. h. g./ 25. jula 2007. g. u 19 sati, govorit će na temu "Kuds - Palestina: prošlost, sadašnjost, budućnost".

     Šejh Ikrima Sabri, palestinski muftija, odazvao se pozivu reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića da prisustvuje manifestaciji Moj ummete, 28. jula u Sarajevu.

 Biografija šejha Sabrija

     Rođen 1939. god. u Kakiliji, u porodici poznatoj po čvrstom pridržavanju vjere. Njegov otac šejh Said Sabri bio je kadija Bejtu-l-Makdisa i član šerijatskog apelacionog suda i osnivač Vrhovne islamske asocijacije u Kudsi-šerifu. 

     Šejh Ikrima Sabri je završio Medresu Salahiju u Nablusu, gdje je njegov otac tada radio kao sudija. Diplomirao je teologiju i arapski jezik na bagdadskom univerzitetu 1963. god. Magistrirao je šerijatske znanosti na Nacionalnom univerzitetu Nadžah u Nablusu. Učio je pred rahmetli svojim ocem šejhom Saidom Sabrijem i brojnim velikm alimima od koji izdvajamo rahmetli alima Mustafu Zerka, rahmetli Ma'rufa Dawalibija, rahmetli dr. Muhameda Huseina Zehebija i šejha Jasina Šazilija. 

     Svoj radni život je počeo kao profesor u Medresi al-Aksa. Nakon rata 1967. god. izraelske okupatorske vlasti su oduzele zgradu medrese, pa je premještena u zgradu jetimskog islamskog doma u starom dijelu grada Kudusa. Tada je šejh postao direktor te medrese. Nešto kasnije medresa je premještena u Mesdžiu-l-Aksa kod Kapije Asbata.  Šejh Ikrima Sabri obnašao je nekoliko funkcija: direktor za va'z i vjerouputu na Zapadnoj Obali, direktor fakulteta islamskih znanosti/Abou Dis i generalni muftija Kudusa i svih palestinskih teritorija.

Šejh Ikrima je oženjen i ima petero djece: tri sina i dvije kćerke.

Aktivnosti:

     Onivač i predsjednik Asocijacije uleme i daija Palestine, predsjednik Vrhovnog vijeća za fetve u Palestini, hatib blagoslovljenog Mesdžidu-l-Aksa-a, član i osnivač Lige Svjetske islamske konferencije džamija u Mekki el-mukerremi i član Svjetske islamske fikhske akademije u Džedi. 1997. god. izabran je za predsjednika Vrhovne islamske asocijacije u Kudsi-šerifu

     Šejh Ikrima učestvovao je na brojnim konferencijama i tribinama. On je poznat po svom učestvovanju u mnogim aktivnostima protiv pretvaranja Kudusa u jevrejski grad. Bio je mnogo puta izložen kritikovanju, uznemiravanju, ispitivanju i zatvaranju od strane izraelskih okupatorskih vlasti.

Iz njegovog opusa izdvajamo:

- Podsjetnice o hadisu, u tri dijela. Ova knjiga bila je dugi niz godina užbenik za učenike medresa na Zapadnoj Obali,

- O udžizama Časnog Kur'ana (Islam i modernizacija),

- Odgoj u islamu.