A+ A A-

Koncertom ilahija počeli „Dani mevluda i zikra“

Koncertom ilahija i kasida u kojem su nastupila četiri hora: Medžlisa IZ Mostar, B.Z.K. Preporoda, Mostarske kiše i Nurullaha iz Blagaja sinoć je otpočela Manifestacija Dani mevluda i zikra 2012.g. Dijeleći lično zadovoljstvo da je doživjela svoje 37 izdanje, nakon njenog reaktiviranja, Manifestaciju je otvorio mostarski muftija h Seid ef. Smajkić.

dani-zikra-2012-1

„Drago mi je što mi se pružila prilika da mogu najaviti brojne aktivnosti ovogodišnje manifestacije koja okuplja brojne aktere, od omladine, žena, pjesnika, alima, istaknute javne ličnosti iz naše i susjedne nam zemlje Crne Gore, a koja će svoju kulminaciju doživjeti 12. maja sa 30 000 vjernika na vrelu Bune . Osjećam da je ova manifestacija zadnjih godina poprimila punoću kulturno vjerskog pulsiranja, tako da mi se čini kako nas ona vuče naprijed iz sumorne zbilje, apatije i nudi mogućnost da prodišemo punim plućima kroz vlastitu duhovnost i identitet“, ocijenio je muftija Smajkić .

Obraćajući se brojnim mladim posjetiteljima muftija je izrazio očekivanje kako će se i oni aktivno uključiti  u procese promjene stanja nabolje. U tom smislu muftija se prisjetio snage omladinske kreativnosti kroz povijest Mostara.

„Sad smo u poziciji da spašavamo vlastitu kožu i zato ne smijemo biti inertni i daleko od događanja. Mora da vas se tiče to što se dešava sa Mostarom, jer je to vaša sudbina. Morate stvoriti prostor za vlastitu duhovnost i kreativnost, jer to i jeste mostarski duh koji je širio miris i orijentalne kulture i univerzalnih civilizacijskih načela istodobno“, rekao je muftija.

Komentirajući opseg sadržaja Manifestacije i skučenost prostora u kojem se programi organiziraju muftija je prisutne podsjetio na značaj izgradnje Islamskog kulturnog centra u Mostaru. „Zato nam je važno da imamo Centre u kojima ćemo se moći susretati i organizirati naše programe. Islamska zajednica od 2000-te godine čvrsto stoji na zahtjevu izgradnje Islamskog centara kod Hita. Tih 12 godina našeg zahtijevanja dovoljno govori o našim partnerima u gradu i o tome koliko nas uvažavaju. Centar bi bio davno završen da smo imali dozvolu, ali oni hoće da nas umrtvljuju da ne idemo naprijed, kako ne bismo pokazali raskoš i talentiranost. Stoga je ovo i apel svima vama da se uključite u proces buđenja i da date obola kako bismo se izvukli ispod iskušenja koja su nam nametnuta, jer bez toga nema života i nema budućnosti“, zaključio je muftija.

Sljedeći program Manifestacije Dani mevluda i zikra je promocija antologije mostarskih pjesnika na orijentalnim jezicima pod simboličnim nazivom „Mostarski bulbuli“. Knjigu će u Centru na Bunur pored autora hafiza dr. Adnana Kadrića promovirati dr.  sc. Ibrahim Kajan i dr. Lejla Gazić, viši naučni suradnik Orijentalnog instituta u Sarajevu.

Hasan Eminović