A+ A A-

Mostar: Manifestacija „Dani mevluda i zikra“

man-dan-miz-mo-pres-04-2012Na današnjoj press konferenciji održanoj u uredu Mostarskog muftijstva predstavljeno je trinaest kulturno-vjerskih programa ovogodišnje manifestacija „Dana mevluda i zikra“.

„Ova manifestacija baštini veliku tradiciju BH muslimana, proizašlu iz jednodnevnog okupljanja, poznatog kao dovište na Bunu, koju su stari Bošnjaci brižno čuvali i njegovali a manifestirala se na način da se u određenim danima i na specifičnim mjestima zajednički okupe i snagom jedinstvene duhovnosti promišljaju vlastitu budućnost. U tom kalendaru dovište na vrelu Bune predstavlja jedno od najvažnijih mjesta duhovne geografije u našoj zemlji“, istakao je glavni imam Medžlisa IZ Mostar Salem ef. Dedović.  

 „Ove godine kroz programe posebno je naglašena uloga i pozicija žene Bošnjakinje u savremenom društvu. Planiranim programima imamo za cilj osnažiti nadu muslimana u Hercegovini u bolje sutra u kojem će svaki pojedinac moći realizirati svoja prava i doprinositi općem prosperitetu države Bosne i Hercegovine“, kazao je sekretar mostarskog muftijstva, Nazif ef. Garib.

Svečano otvorenje Manifestacije „Dani mevluda i zikra“ najavljeno je za večeras u Centru na Bunuru s početkom u 20:15 minuta. Manifestaciju će otvoriti mostarski muftija h. Seid ef. Smajkić, a u programu „Večer ilahija i kasida“ nastupit će horovi: Medžlisa Islamske zajednice Mostar El-Kamer, BZK Preporod Mostar, Nurullah iz Blagaja i Mostarske kiše. Antologiju mostarskih pjesnika na orijentalnim jezicima, autora hafiza dr. Adnana Kadrića pod nazivom „Mostarski bulbuli“ sutra će promovirati dr. Ibrahim Kajan, i dr. Lejla Gazić. „Prvi susreti žena Bošnjakinja“ sa više programa trajat će od  27 do 29. 04 2012.g. Ovogodišnji partneri manifestacije bit će i Islamska zajednica Crne Gore. Najavljene su tribine na kojima će o muslimanima ove zemlje govoriti reis IZ Crne Gore Rifat ef. Fejzić i akademik Šerbo Rastoder. Tradicionalno okupljanje učenika BH medresa u avliji Blagajske tekije ove godine najavljeno je za 3 maj. Centralna manifestacija Dana mevluda i zikra, kojoj uobičajeno prisustvuje preko 30 000 vjernika, planirana je za 12. maj 2012.

Organizatori manifestacije pored institucija Islamske zajednice u Mostaru su i Rijaset Islamske zajednice u BiH, Tarikatski centar u BiH te B.Z.K. „Preporod“ Mostar.