A+ A A-

Tuzla: Promoviran „Orwelland i rubni eseji“

orveland-rubni-eseji-04-2012-1U Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, 23. aprila 2012. godine, u 19.00 h, upriličena je promocija nove knjige magistra Fatmira Alispahića „Orwelland i rubni eseji“.

Govoreći o Fatmiru Alispahiću, publici su se obratili promotori koji više nisu među živima, a koje smo putem snimka na velikom ekranu imali priliku vidjeti - prof. dr Mustafa Šehović (1920-2004) i akademik Nedžad Ibrišimović (1940-2011).

Profesor Šehović je na snimku, između ostalog, kazao da je Fatmir Alisahić - savjest grada Tuzle, da je to čovjek koji je branio slobodarski grad slovima, jer drugog oružja nije imao''.

Akademik Ibrišimović je o Alispahiću rekao da je to čovjek pera, pameti, iskrenosti, da nam razotkriva ono što mi ,,spavajući“ ne možemo vidjeti, te da je radi toga Alispahić njemu lider!

Na promociji se pojavio i „George Orwell“, odnosno, „Veliki Brat“, koji je sa montiranog visokog mjesta budno pratio reakcije publike.

Ova knjiga predstavlja prvi bosanski rad o književnosti Georgea Orwella.  Sadrži 200 stranica i 190 ilustracija, u vidu faksimila naslovnica, fotografija stripa, filma, pozorišta, te fotografija autora koji su, u knjizi, citirani. Rad je ilustriran umjetničkim fotografijama koje je izradila Emina Džambegović, na kojima se pojavljuje glumac Đoni Džananović u ulozi Georgea Orwella.

Recenzent Mirzet Ibrišimović je, između ostalog, kazao: ,,Alispahićev „Orwelland” nam suptilno izoštrava reflekse za vrijeme u kome će književnost sve manje biti autonomna estetska djelatnost, a sve više interžanrovska i intermedijalna prožetost, čija će se autohtonost mjeriti otvorenošću za umrežena pisanja i čitanja. To nalazimo u ovim esejima koje je Alispahić nazvao ,,rubnim esejima''.

Nakon promocije knjige  publika je, prikazivanjem projekcije, imala priliku podsjetiti se na prvu tuzlansku TV emisiju iz 1991. godine, pod nazivom ,, TV Tuzlarije - sa Fatmirom Alispahićem''. Te godine Alispahić je snimio dvadesetak emisija različitih tema. Publici su prikazane emisije pod nazivima: ,,Hašišari'', ,,Macca Kravich'' i ,,Romi''. Inače, prvi naziv ,,Tuzlarije'' nosile su kolumne koje je Alispahić svojevremeno pisao za ,,Večernje novine''. Kasnije su emisije ,,TV Tuzlarije'' uvrštene u program televizije FS 3.

Na kraju promocije knjige i projekcije emisije prikazan je i praktični primjer ispiranja mozga od strane totalitarnog režima, koji je publika emotivno propratila prilikom predstavljanja ekskluzivnih audio snimaka iz 1991.godine. Na ovim je snimcima publika imala priliku čuti oglašavanje jednog sirotog Bošnjaka iz okoline Tuzle, izvjesnog Mehmeda, koji je od strane bivšeg, totalitarnog režima optužen da je ,,islamski fundamentalista''. Da bi dokazao da to nije, uplašeni Mehmed čini sve šta se od njega traži: njače, muče, bleji, mekeće, laje, kukuriče, hrže,  oponašajući oglašavanje čak desetak životinja, po nečijoj naredbi koja se čuje na snimcima. Snimci su autentični i prikazuju inferiornost Bošnjaka koji sa životinjskim oglašavanjem prestaje tek kad se njegovi ispitivači umore od izdavanja takvih naredbi.

Mersada Nuruddina Agović