A+ A A-

MEVLUD U BARU POVODOM MUBAREK NOĆI LEJLETUR-REGAIBA

stari Bar     Na prostorima IZ-e Bar, centralna proslava i tradicionalni mevlud, povodom 1. predramazanske mubarek noći , Lejletur-regaib, ove godine se proučio u novoj džamiji u Gorani, sagrađenoj 1996.god., na mjestu stare džamije koja je bila sagrađena 1787.g./1208.h.g., nakon akšam namaza.

     U okviru mevludskog programa, u ime džematlija i odbora, prisutne džematlije koji su došli i iz drugih džema'ata sa područja Bara, poselamio je glavni imam IZ-e Bar, hadži Mujidin ef. Mialjimi, navodeći da je, uz saglasnost glavnog odbora IZ-e Bar, odlučeno da se ove godine Centralna proslava obavi upravo u ovoj prekrasnoj džamiji.

     Nakon učenja Ja'sin-a, za duše braće svih umrlih, prigodno predavanje, povodom ove mubarek noći, održao je imam džema'ata Zaljevo, hadži Sabrija ef. Taganović, podsjećajući prisutne na izuzetnu vrijednost ove noći. Ta noć je usko vezana za značajni događaj u povijesti islama i odraz je velike Božije milosti ljudima. Vrata Božije milosti su uvijek otvorena, a posebno u tim noćima. U većini mubarek dana i noći preporučuje se dobrovoljni ibadet (namazi, post, dove, zikr, učenje Kur'ana, ...).

     Lejletur-regaib je poznata i kao "noć začeća" i "noć želja". U Kur'anu i vjerodostojnim hadisima nema potvrde njezine izrazite vrijednosti. Obilježava se kao noć u kojoj je nagoviješten dolazak posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s.

     Nakon toga, u okviru mevludskog programa Mevlud su proučili prisutni imami.

     Po proučenoj mevludskoj dovi vrijeme do jacije namaza upotpunjeno je učenjem Ja'sin-a, za svu braću koja žive i rade na učvršćenje istine i pravde, obnavljajući time volju za bratstvo i slogu, svuda u svijetu, a prije svega među braćom na prostorima IZ-e Bar. 

     Hvala Uzvišenom i Jedinom Allahu dž.š. što mi omogući da, i na ovaj način poželim svima Vama, da u čvrstoj vjeri u Allaha dž.š. i ljubavi prema Božijem poslaniku Muhamedu s.a.w.s. i uz njegovu pomoć darujem ovaj prilog, u cilju ostvarenju poznatih načela kojima se musliman obavezuje na društvenu aktivnost u duhu islamskih propisa i udovolji naredbi Božijoj.

     Skup je završen klanjanjem jacije namaza.

 Rabbi jessir ve la tuassir Rabbi temmim bil hajr. Amin!

Bože, olahkšaj, a ne otežaj, Bože, završi s dobrim. Amin!

VES-SELAMU ALEJKUM VE RAHMETULLEHI VE BEREKATHU !!

I.M.