A+ A A-

NOVI ČLANOVI U KLUBU PRIJATELJA BIH U AMERIČKOM KONGRESU

basvbih      Bošnjačko-američko Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu izvještava o prvim rezultatima akcije popunjavanja Kluba prijatelja BiH u američkom Kongresu sa novim kongresmenima i senatorima.

     Svoje članstvo u Klubu prijatelja BiH su potvrdila tri nova kongresmena, John Olver (D-MA 1st), Earl Blumenauer (D-OR 3rd) i Eliot Engel (D-NY 17th).

     Bošnjačko-američko Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu čestita i zahvaljuje svima koji žive u distriktima iz kojih dolaze navedeni kongresmeni, a koji su kontaktirali svoje predstavnike kako bi se oni priključili Klubu prijatelja BiH

     Akcija popunjavanja Kluba prjatelja BiH u američkom Kongresu se nastavlja pa se poziva BiH dijaspora da uzme aktivno učešće u ovom izuzetno važnom projektu za BiH.

 Posljedenje aktivnosti Kluba

      O značaju novoosnovanog Kluba prijatelja BiH u američkom Kongresu najbolje govore njegove trenutne aktivnosti. Tako je povodom obilježavanja 12. godišnjice genocida u Srebrenici, dopredsjedavajući kongresmen Chirstopher Smith otputovao u Bosnu i Hercegovinu gdje mu je, pored ostalog, uručeno i priznanje "Srebrenica 1995" za njegov doprinos u nastojanju promovisanja istine i pravde i učešću u borbi protiv genocida u svijetu.

    Odmah po povratku u SAD, kongresmen Smith je dao Izjavu u američkom Kongresu, tzv. Floor Statement, povodom 12. godišnjice genocida u Srebrenici. Inače ovakve izjave, kao zvanični dokumenti američkog Kongresa, su sastavni dio Kongresne arhive.

     Istovremeno druga dvojica članova Kluba prijatelja BiH, dopredsjedavajući kongresmen Russ Carnahan te kongresmen John Olver su također istim povodom dali odvojene Izjave u američkom Kongresu.

     Napominjemo da je nedavno na inicijativu Bošnjačko-američkog Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu osnovan Klub prijatelja BiH u američkom Kongresu. Ovim kongresnim tijelom predsjedavaju kongresmeni Russ Carnahan, demokrata iz savezne države Missouri i Christopher Smith, republikanac iz savezne države New Jersey.

 Poziv dijaspori na akciju

      Kako bi Klub prijatelja BiH dobio svoju punu funkcionalnost, treba biti popunjen sa određenim brojem članova (kongresmena i senatora). Proces popunjavanja je već otpočeo sa pismom dvojice predsjedavajućih upućenom njihovim kolegama u američkom Kongresu. S druge strane, uloga BiH dijaspore u SAD-u je od presudnog značaja u procesu popunjavanja ovog kluba.

      Stoga, Bošnjačko-američko Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu ovom prilikom poziva BiH dijasporu u SAD-u, odnosno svakog pojedinca posebno da uzme aktivno učešće u ovom procesu tako što će tražiti od svojih predstavnika u američkom Kongresu da se pridruže Klubu prijatelja BiH.

     Treba naglasiti da svakog državljanina SAD-a koji živi u nekoj od saveznih država ravnopravno predstavljaju po dva senatora, te jedan kongresmen ovisno o distriktu u kojem dotična osoba živi. To znači da svaki bh. građanin ima mogućnost kontaktirati ukupno tri svoja predstavnika.

     Detalji vezani za ovu akciju mogu se saznati na web stranici Bošnjačko-američkog Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu: www.baacbh.org ili ostvariti kontakt pomoću email adrese: baacbh@gmail.com or board@baacbh.org

     Također za poštansku korespodenciju pisati na adresu Bošnjačko-američkog Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu:

    "BAACBH"

    815 Connecticut Avenue NW, Suite 200
    Washington, DC 20006