A+ A A-

Arapska liga pozvala Siriju da provede mirovni plan

Sa sastanka Arapske lige upućen poziv Damasku da poštuje obaveze iz plana zajedničkog izaslanika Kofija Annana.

Ministarska komisija Arapske lige (AL) podržala je mirovni plan u šest tačaka, koji je izradio međunarodni izaslanik Kofi Annan i pozvala Damask da ga se pridržava.

"Nadamo se da će sirijska vlada reagirati na Annanov plan", rekao je šeik Hamad bin Jassem al-Thani, premijer Katara, tokom razgovora u Dohi u utorak.

"Ne vidimo nikakav napredak u provedbi plana. Ništa se nije promijenilo, osim prihvatanja (plana od Damaska)", rekao je na otvaranju sastanka.

"Implementacija je važnija", dodao je on.

Razgovori u Dohi održavani su u vrijeme kada su posmatrači UN-a u utorak priznali da se suočavaju s "teškim izazovima" kako bi se primijenilo primirje koje je predložio specijalni izaslanik UN-a i Arapske lige Kofi Annan.

sirija-rat

Prema podacima opozicije, u sukobima je u utorak poginulo pet civila u provincijama Idlibu i Dari.

Apel AL-a

Generalni sekretar Arapske lige Nabil al-Arabi, koji je učestvovao u sastanku zajedno sa Annanom, pozvao je na prekid vatre koji će se provoditi "u potpunosti i odmah".

"Annanova misija je politička i za nju će biti potrebno vrijeme", rekao je on. Arapska ministarska komisija, kojom predsjedava Katar, uključuje Saudijsku Arabiju, Oman, Egipat, Sudan, Alžir, Irak i Kuvajt.

EU spremna pomoći

Evropska unija spremna je ponuditi svaku traženu pomoć posmatračima UN-a koji nadgledaju prekid vatre u Siriji, izjavila je u utorak visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Ona je u Evropskom parlamentu apelirala da se prekinu nasilje i ubijanje u Siriji, u koju su stigli prvi posmatrači UN-a. Oni nadgledaju provođenje mirovnog plana koji je sastavio specijalni izaslanik UN-a i Arapske lige Kofi Annan.

"Intenzitet nasilja je oslabio, ali to nije dovoljno. Mi svi ponovno najstrožije apeliramo da se prekine sa nasiljem i da se plan Kofija Annana odmah i u potpunosti primijeni", rekla je Ashton.

Jedan diplomatski izvor naveo je da pomoć može doći u vidu opreme, materijalne pomoći, oklopnih vozila, obuke, komunikacija i osoblja.

U Siriju je u nedjelju stigao prvi tim od šest nenaoružanih posmatrača, a narednih dana će ih još doći, tako da će njihov ukupni broj biti 30, u skladu sa rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a koja je usvojena prošle nedjelje.

Izvor: Al Jazeera