A+ A A-

Promocija „Gdje sunce ne grije“ u Luksemburgu

gdje-sunce-ne-grije

«Čojstvo i junaštvo» je moto pod kojim je u subotu veče (14. april), bošnjačko udruženje koje djeluje u Luksemburgu, Bošnjačko-demokratski fond (BD Fond), upriličilo promociju dvije, može se reći nesvakidašnje knjige. Radi se o trećem dopunjenom izdanju svojevrsnog historijskog dokumenta, knjige sjećanja i stradanja zbog imena „Gdje sunce ne grije“ autora Ibrahima Čikića, žrtve montiranog sudskog procesa i policijske torture u Bijelom Polju 1994. godine. Izdavač trećeg izdanja je Univerzitet Sarajevo - Institut za istraživanje ratnih zločina.

Također je promoviran i roman „IBRAHIM 2044-1994“ autora dr. Milana Popovića, profesora na Pravnom fakultetu Univerziteta u Podgorici. Nakon promocija, prof. Popović je održao predavanje na temu: „KONTRA LUSTRACIJA U CRNOJ GORI“. Pored ostalih gostiju, promociji i tribini su prisustvovali i predstavnici bošnjačkog omladinskog udruženja, Unija mladih aktivista – UMA, kao i predstavnici Bošnjačke demokratske zajednice u Luksemburgu – BKZL.

Moderator večeri Enver Korać, predstavio je goste, kratko se osvrnuo na knjige te je govorio o načinu na kojem doživljava iste, da bi nakon toga istakao važnost onoga o čemu prisutni autori pišu i protiv čega dižu svoj glas.

Nakon toga, riječ je uzeo gos. Čikić. Govorio je o periodu kada je uhapšen, o načinu na koji mu se, i montiranim razlozima zbog kojih mu se sudilo. Prisutni su mogli da čuju i nekoliko zanimljivih detalja, o tome kako i čijim sebebom se odlučio napisati knjigu, te na taj način, uticati da se strahote koje je doživio on i slični njemu, od tadašnjeg crnogorskog režima, nikada ne zaborave. Također se osvrnuo i na probleme sa kojima se susreće zbog drugog montiranog sudskog procesa, čija je žrtva. Svakako, ono što raduje je činjenica da je gos. Čikić uspio uvjeriti prisutne da se neda ni ovog puta slomiti i pokoriti crnogorskom režimu i njegovim polugama.

U prvom dijelu obraćanja prof. dr. Milan Popović je govorio o njegovom romanu „IBRAHIM 2044-1994“, koji je nastao, bolje reći proistekao kao posljedica Čikićeve knjige. Popovićev roman je „uzbudljiva mješavina stvarnosti i fikcije, dokumentarne proze i socijalne bajke, naučne fantastike i fantastične nauke“. Roman govori „o ratovima i ratnim zločinima crnogorskih vlasti 1990-ih; o antiratnom otporu; o suradnji „naše” i američke udbe, prije i poslije Dejtona; o tome kada i kako je crnogorski gospodar kloniran; o usponu i procvatu sjevera Crne Gore i o Svjetskom forumu Andrijevica 2044; o nemilosrdnom političkom progonu, montiranom sudskom procesu i policijskoj torturi nad Ibrahimom Čikićem u Bijelom Polju 1994., pa sve neprekidno do današnjih dana“. Prof. Popović je govorio o tome, na koji način je doživio Čikićevu knjigu, te u kojoj mjeri je ona uticala na njegovu duhovnost i repozicioniranje njegovih filozofskih ubjeđenja. Zanimljivo je istaći, daje prof. Popović među rijetkim građanima Crne Gore, koji se može pohvaliti da je pročitao Marksovo djelo „Kapital“, a pored toga i Stari zavjet, Novi zavjet, a od skora i Kur'an.

U drugom dijelu obraćanja prof. dr. Popović je govorio na temu „KONTRA LUSTRACIJA U CRNOJ GORI“. Nakon što je pojasnio termin „lustracija“, prof. Popović je govorio o negativnostima koje su proistekle iz činjenice da do lustracije u Crnoj Gori nikada nije došlo, pa je stanje takvo, da se na vlasti nalazi isti oni koji su Crnom Gorom vladali i za vrijeme bombardiranja Dubrovnika, montiranih sudskih procesa usmjerenih protiv bošnjačkih intelektualaca i aktivista. Za vrijeme počinjenih otmica, ubistava i protjerivanja. Pa nije ni za čuditi, da se i dan-danas sudi Ibrahimu Čikiću, jer zločincima nikako ne odgovara da se istina govori, a još manje bilježi i dokumentuje.

Nakon predavanja, prisutni su postavljali pitanja gos. Čikiću i prof. Popoviću, te je razgovor i razmjena informacija potrajala do kasno u noć.

Na kraju, čestitke organizatoru, BD Fondu, na uspješno organiziranoj promociji i tribini, te izražavamo svoje poštovanje prema stradalniku gos. Čikiću, a posebno prema prof. Popoviću, i njegovom angažmanu i iskazanom osjećaju za pravdu. Da Bog da ce cijela Crna Gora na Vas ugledala.

Muhamed Ćeman

(www.bosnjaci.net