A+ A A-

Nastavlja se bijeg iz Sirije

sirija-djeca-bijeg-izdU izbjegličkim naseljima u Turskoj organizira se školska nastava, dok se u Jordanu proširuju šatorska naselja.

U Turskoj se nalazi 24.319 sirijskih izbjeglica, saopćeno je u četvrtak iz ministarstva za prirodne katastrofe i hitne slučajeve (AFAD).

U pisanom saopćenju tog ministarstva kaže se da se izbjeglicama iz Sirije u izbjegličkom naselju pod šatorima i u kontejnerima osigurava sve što je potrebno za život, kao što su kreveti, hrana i piće, zdravstvene usluge, sigurnost, društvene aktivnosti, obrazovanje, obavljanje molitve, prevodilačke usluge, informiranje i druge usluge.

U posljednja dva dana u Tursku je ušlo 125 sirijskih izbjeglica, a 65 njih se dobrovoljno vratilo u Siriju, tako da je do četvrtka u Tursku ušlo ukupno 38.800 sirijskih izbjeglica.

"Izbjeglička naselja za Sirijce nalaze se u turskim gradovima Hataju, Gaziantepu, Kilisu i Sanliurfi. U izbjegličkim naseljima u toku je školska nastava za 805 djece izbjeglica iz Sirije. Planira se i početak školske nastave za 3.561 dijete smješteno u izbjegličkom naselju u Kilisu", navodi se u saopćenju, prenosi Agencija Anadolija.

U Jordanu skoro 100.000

S obzirom na to da svakodnevno 600 Sirijaca pređe u Jordan, proširuju se šatorska naselja u toj zemlji kako bi se zadovoljile potrebe za smještajem.

Zbog operacija koje sirijska vojska već sedam dana provodi u Deri, Hami i Homsu, sve veći broj Sirijaca utočište traži u Jordanu.

Svjedoci navode kako je najviše ljudi prešlo u proteklih sedam dana, od kako su počeli protesti opozicije u Siriji.

Glasnogovornik jordanske vlade, ministar Rakan Majali, za Anadoliju je izjavio da se ''broj Sirijaca koji su došli u Jordan neviđeno povećao. Broj Sirijaca koji je ušao u našu državu dostigao je skoro 100.000''.

Majali je rekao kako je u proteklih godinu dana utrošeno 85 miliona jordanskih dinara za nove projekte, koji trebaju zadovoljiti potrebe Sirijaca.

(balkans.aljazeera.net)