A+ A A-

Srpski vandali opet napali Bošnjake u Zvorniku

zvornik-izdNakon orkestriranog nacionalističkog negiranja prava da se Bošnjaci u Zvorniku dostojanstvenom manifestacijom prisjete početka agresije i stradanja u ovom gradu, u noći na utorak, 10. aprila izvršen je napad na imovinu BZK „Preporod“ OD Zvornik. U napadu još neidentifikovanih vandala uništen je logo ispred ulaza u prostorije BZK „Preporod“ koje se nalaze u Islamskom centru, u ulici Svetog Save u Zvorniku, samo nekoliko metara od glavnog ulaza u zgradu SO Zvornik koji ima neprekidnu čuvarsku službu.

Simptomatično je kako se ovaj napad dogodio upravo u noći kojoj je prethodila manifestacija podsjećanja na „oslobađanje Zvornika“ koje su predstavnici opštinskih i entitetskih organizacija i institucija obilježili uz prepoznatljivu četničku ikonografiju.

Ovaj napad na BZK „Preporod“ Zvornik, bez sumnje je još jedan napad na Bošnjake u Zvorniku sa jasnom porukom kako snage i grupe koje su protiv mirnog i dostojanstvenog suživota, ni dvadeset godina nisu poražene u ovom gradu na Drini.

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Zvornik je kulturna organizacija koja ima za cilj afirmaciju bošnjačkog identiteta, kulture i tradicije uz poštivanje tuđih identiteta i nacionalne pripadnosti. Rukovodstvo i članovi ove organizacije su proveli niz aktivnosti kojima se afirmiše bošnjačka kultura i svijest o državi Bosni i Hercegovini na svakom pedlju njene teritorije. Očito je kako i danas ima onih kojima ovakve aktivnosti smetaju. Ovaj napad na bošnjačku zajednicu kulture nije imao za cilj da pričini veliku materijalnu štetu, već da pošalje jasnu poruku Bošnjacima i dodatno podgrije, u posljednje vrijeme, naelektrisano stanje u Zvorniku.

Incident je prijavljen organima koji su zaduženi za sigurnost svih građana u Zvorniku, i očekujemo brzu reakcija na rasvjetljavanju ovog napada i efikasno kažnjavanje odgovornih, kako bi se zaustavilo daljnje eskaliranje međunacionalne netrpeljivosti sa neizvjesnim završetkom, stoji u saopćenju RO SDA Srednje Podrinje, OO SDA Zvornik.

(www.bosnjaci.net