A+ A A-

IGRC: Spriječiti rehabilitaciju Draže Mihailovića

draza-mihailovic-izdHistorijska je istina, zasnovana na brojnoj dokumentacionoj građi da je četnički pokret Draže Mihailovića bio fašistički, kolaboracionističkog, izdajničkog i zločinačkog genocidnog karaktera. Međutim, bez obzira na tu dokumentaciju i obimnu literaturu mnoga se pitanja svjesno zaobilaze, dosta se uprošteno objašnjavaju, sa neizbježnim političkim kvalifikacijama, pri čemu se svjesno falsifikuju historijske činjenice. U skladu sa takvim nastojanjima u Srbiji su zakonskim mjerama (u decembru 2004.) izjednačeni fašisti sa antifašistima - četnici i partizani, čime je ponovo došla do izražaja obmana domaće i svjetske javnosti i izdaja svoga naroda, na čijim je pozicijama bio i ostao četnički pokret Dragoljuba Draže Mihailovića. 

Historijskoj nauci su poznati politički program i ciljevi četničkog pokreta Draže Mihailovića. Glavni politički ciljevi četničkog pokreta formulirani su u nekoliko osnovnih programskih dokumenata. Polazna tačka u njima je ideja vodilja o “Velikoj i homogenoj Srbiji”, koja se temeljila na shvatanju da Srbi trebaju biti vodeća nacija na Balkanu. U tom cilju je, radi formiranja takve države i okupljanja svih Srba u jednoj državi zbog “spasavanja srpstva”, rat zagovaran kao nužnost. U cilju ostvarivanja homogene srpske državne zajednice, četnički planovi su predviđali integralno čišćenje Sandžaka, Kosova i Bosne i Hercegovine od muslimana i Hrvata. 

Jedan od elemenata programa i ciljeva četničkog pokreta Dragoljuba Draže Mihailovića sastojao se u likvidaciji određenih nacionalnih, etničkih i vjerskih grupa kao takvih. Po tom programu za muslimane nije bilo mjesta u etnički čistoj “Velikoj Srbiji”. Svi četnički programski dokumenti su isticali potpuno fizičko istrebljenje muslimana.

Očigledno je, pored formiranja etnički čiste jedinstvene države srpskog naroda (Velike Srbije), riječ o genocidnoj namjeri (mens rea), subjektivnom (ili mentalnom, psihičkom) elementu genocida, za istrebljenje, uglavnom, muslimana (različitog nacionalnog i etničkog porijekla).

Predsjednik SAD-a Barak Obama je produžio mandat Četničkom ravnogorskom pokretu na američkoj crnoj listi organizacija i pojedinaca vezanih na terorizam u svijetu jer taj pokret otvoreno promoviše fašizam, mržnju i poziva na likvidacije.

Polazeći od navedenih činjenica, a u skladu sa Bošnjačkim proglasom koji je na inicijativu Instituta za istraživanje genocida Kanada, u saradnji sa Kongresom Bošnjaka Sjeverne Amerike, Institutom za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i Bošnjačkom zajednicom kulture  „Preporod“, Sarajevo, usvojenog  na Akademijama povodom dvadeset godina od nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine, održanih u Torontu, Atlanti i Dallasu,

Institut za istraživanje genocida Kanada poziva na Kampanju

1.Da se Četničkom ravnogorskom pokretu kao fašističkoj organizaciji zabrani rad i djelovanje Kanadi.

2.Da se u Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvoji zakon o zabrani i kažnjavanju djelovanja svih neofašističkih organizacija, te zakon o zabrani i kažnjavanju poricanja holokausta, genocida i zločina protiv čovječnosti.

3.Da se upotrebom svih demokratskih sredstava masovno osude i spriječe  pokušaji rehabilitacije fašističkih ratnih zločinaca, posebno Dragoljuba Draže Mihajlovića i njegovog Četničkog ravnogorskog pokreta, te pokušaji prekrajanja historije u korist fašizma. Eventualnom Dražinom rehabilitacijom (što bi bio potpuni poraz antifašizma u svijetu) stvara se ideološka osnova za rasprave na temu granica u samoj Srbiji, zatim daje legalitet zahtjevima iz Republike srpske za objedinjavanje “srpskih teritorija”  i otvara prostor za obračun sa ne-Srbima na zamišljenim, nacionalno zaokruženim srpskim prostorima. Samim tim ovo postaje međudržavno pitanje na koje treba reagirati bez kalkulacija.

4. U slučaju sudskog ishoda koji bi rezultirao Dražinom rehabilitacijom, pozivamo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da prekine diplomatske odnose sa Srbijom, jer rehabilitacija Dragoljuba Draže Mihailovića nije samo unutrašnje pitanje Srbije, kako tvrdi njihov ministar vanjskih poslova, Vuk Jeremić. To je pitanje odmjeravanja snaga sljedbenika antifašističkog pokreta, sa jedne i zagovornika četničke (fašističke) ideologije, sa druge strane, koji negiranjem tekovina antifašizma, u koje spada AVNOJ i ZAVNOBiH, žele reći da postojeće granice, prije svega između Srbije i Bosne i Hercegovine, nisu definitivne.

Tim povodom je i predsjednik Instituta za istraživanje genocida Kanada prof. Emir Ramić uputio pismo ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Velike Britanije u BiH. O ovom pismu stoji:

NJ.E. . Patrick S. Moon, Ambasador Sjedinjenih Američkih država u Bosni i Hercegovini

NJ.E. Aleksandar Bocan Harčenk, Ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini

NJ.E. Nigel Casey, Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini

Poštovani ambasadori,

Proces rehabilitacije četničkog pokreta Dragoljuba Draže Mihailovića u Srbiji predstavlja najgrublji oblik falsificiranja historijskih činjenica te ideološko-političku reviziju historije. Historijske i naučne činjenice su dokazale da se radi o fašističko-kolaboracionističko, izdajničkom i zločinačkom pokretu o čemu svjedoče brojni dokumenti uključujući i četnička dokumenta iz Drugog svjetskog rata, te njegova rehabilitacija predstavlja jedan od oblika zločina. U isto vrijeme Dragoljub Draža Mihailović  je izdajnik i vlastitog naroda i države te na sudu dokazani ratni zločinac, koji se sada pokušava promijeniti u žrtvu. Da bi Dragoljub Draža Mihailović postao žrtva mora se rehabilitirati da bi nakon toga postao i nacionalni junak, što predstavlja opasnost da se jedna cjelokupna nacija identificira s ratnim zločincem.

Rehabilitacija Dragoljuba Draže Mihajlovića je rehabilitacija srpske nacionalističke ideologije, politike i prakse koja ima svoj kontinuitet punih 200 godina i na čijim je osnovama na kraju XX stoljeća ponovo u Bosni i Hercegovini izvršen genocid. Rehabilitacija četničkog pokreta bila bi jedinstven primjer u svijetu. Izražavamo uvjerenje da se vašom hitnom angažovanošću to neće desiti. Kao što znate Njemačka je uradila civilizacijski potez ogradivši se od fašizma i nacizma koji je na kraju i poražen, nakon čega je formirana Evropa na osnovama antifašizma.

Postupak za rehabilitaciju Dragoljuba Draže Mihailovića koji se trenutno vodi u Beogradu, zahtijeva da u slučaju sudskog ishoda koji bi rezultirao Dražinom rehabilitacijom, Bosna i Hercegovina prekine diplomatske odnose sa Srbijom, jer rehabilitacija Draže Mihailovića nije samo unutrašnje pitanje Srbije, kako tvrdi njihov ministar vanjskih poslova, Vuk Jeremić. To je pitanje odmjeravanja snaga sljedbenika antifašističkog pokreta, sa jedne i zagovornika četničke (fašističke) ideologije, sa druge strane, koji negiranjem tekovina antifašizma, u koje spada AVNOJ i ZAVNOBiH, žele reći da postojeće granice, prije svega između Srbije i Bosne i Hercegovine, nisu definitivne.

U ime žrtava zločina Četničkog pokreta Dragoljuba Draže Mihailovića koji žive u Sjevernoj Americi, posebno u Kanadi pozivamo Vas da putem Vaših vlada  sprijećite da se Dragoljub Draža Mihailović svrsta u antifašiste.

Pozivamo Vaše vlade da ne dozvole da se falsificiranjem historije od zločinca produkuje žrtva. Žrtve četničkog pokreta Dragoljuba Draže Mihailovića nisu bili samo bosanskohercegovački antifašisti, već i cijeli antifašistički pokret u Svijetu na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, Rusijom i Velikom Britanijom. Eventualnom rehabilitacijom Dragoljuba Draže Mihajlovića  (što bi bio potpuni poraz antifašizma u svijetu) stvara se ideološka osnova za rasprave na temu granica u samoj Srbiji, zatim daje legalitet zahtjevima iz Republike srpske za objedinjavanje “srpskih teritorija”  i otvara prostor za obračun sa ne-Srbima na zamišljenim, nacionalno zaokruženim srpskim prostorima. Samim tim ovo postaje međudržavno pitanje na koje treba reagirati bez kalkulacija.

Pozivamo vas da proces napretka  Srbije za ulazak u Evropsku uniju uslovite  sa procesom odbijanja rehabilitaciji Dragoljuba Draže Mihajlovića.

Pozivamo Vas da onemogućite  kandidaturu Vuka Jeremića, ministra vanjskih poslova Srbije na mjesto Predsjedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih nacija jer isti podržava rehabilitaciju Dragoljuba Draže Mihajlovića i Četničkog ravnogorskog pokreta, navodi se na kraju pisma direktora Instituta za istraživanje genocida Kanada prof. Emira Ramića.