A+ A A-

Gdje se školuju "eksperti" za "vehabizam"?

nezavisne-naslovnica-izd

Otvorena pitanja "Nezavisnim novinama"

Nekad sam bio redovniji čitalac "Nezavisnih", ali u zadnje vrijeme samo preletim naslove, i kad nemam ama baš nikakvog pametnijeg posla, nešto i pročitam, na što me tjera posao novinara kojim se bavim. Ovim vas uljudno molim da dadnete malo više  prostora gospodinu Miloradu Dodiku! Nije red da u svakom broju ima samo po jedan intervju ili jednu mudru izjavu. Pokažite da ne zavisite od tržišta, nego od njega, zato se valjda tako i zovete - Nezavisne! 

I još nešto, izdržite do kraja njegovog mandata, negdje do 2040. godine da ne uputite ni riječ kritike na njegov rad, jer već ste izborili mjesto u Ginisovoj knjizi rekorda, što kao "nezavisne novine" niste svih ovih godina uputili ni jednu riječ kritike na tog čovjeka, koji je od pamtivijeka na vlasti (ko ne vjeruje neka čita, ako nađe riječ kritike nosim ga na Himalaje)! Tako to treba, ionako od vas, kao što već rekoh, ništa ne zavisi! 

Sigurno će vas obradovati kad vam kažem da vas ne čitaju samo srpski zagriženi nacionalisti, već da ima Bošnjaka koji još uvjek vjeruju vašem imenu, pa ponekad čujem nekog hudnjaka kako kaže da redovno čita banjalučke "Nezavisne". Ima određen broj Bošnjaka koji živi u vremenu komunizma, kad je bilo moderno piti alkohol, ne vjerovati u Boga i govoriti da su svi ljudi isti, kako bi bili moderni. Moderno je to bilo. Ali tu modu su samo ganjali Bošnjaci i toliko su bili u to ubijeđeni da sad može Milorad Dodik da im u svojim "Nezavisnim" serbez radi o glavi. Oni će i dalje njih kupovati, čitati, i upirati prstom u reisu-l-ulemu, jerbo da nije on takav, bilo bi sve drugačije, pogotovo što u "Nezavisnim" ima poneko sa imenom i prezimenom koje liči na bošnjačko, pa je i to dokaz da ste, vi, zaprave nezavisni. 

Ako bi slučajno još ko posumnjao u vašu nezavisnost i objektivnost, tu je još jedna ključna figura "Bošnjak", čuveni "ekspert" za, vehabizam, terorizam, islamski terorizam, ekstremni islam...(nema zvanja kakvo nema) da otkloni svaku sumnju! Gdje je škole pozavršavao da bi bio ekspert iz tih oblasti znate samo vi, jer fakulteta gdje se to izučava, sad za sad, nema. U normalnom svijetu da bi čovjek postao ekspert iz neke naučne oblasti, treba da se bavi naukom na univerzitetima i da je njegov naučni rad transparentan. Možete li tom, ne znam kojim prikladnim imenom da ga nazovem, dati barem neko mjesto da k'o fol predaje na fakultetu, kao njegovom pajdašu Darku Trifunoviću, pa će biti malo uvjerljivije? 

Još da zna nekakva "jugoistočna Evropa" da je taj "ekspert" Dževad Galijašević kod njih zaposlen, barem tako ga vi često predstavljate, bila bi sva sretna ta Jugoistočna Evropa zbog toga, jerbo u jugoistočnoj Evropi nema takvih eksperata, a ne zna se tačno ni ko je imenovao tog „ćorkana“ za to, jer ne postoji nikakva vlada, parlament ili predsjednik Jugoistočne Evrope. Ali eto postoje njihovi eksperti, koje ste vi imenovali, a da zemlje Jugoistočne Evrope o tome pojma nemaju. 

Možda taj klaun i uspije ponekog Bošnjaka ponešto ubijediti, zato ga ne dajte nipošto, ali daleko veću korist ipak imaju Bošnjaci jer velika većina njih ima više u malome prstu nego vaš ekspert u svojoj glavi! 

Onog' Bošnjaka, kojeg je šejtan zaveo da zaobilazi džamiju, sam šejtan je ubijedio da su tamo opasne "vehabije", pa zato vaš ekspert njemu nije ni potreban, jer je šejtan ekspert čiji ste i vi đaci-prvaci! 

Mislite li da vaš ekspert, zaposlen u Jugoistočnoj Evropi, može ko od šale svakog vašeg čitaoca ubijediti da su: Florence Hartman, Christiane Amanpour, Roy Gutman, Ed Vulliamy i mnogi drugi ustvari pripadnici "bele al - kaide" i strani plaćenici, koji su prije par dana došli u Sarajevo da obilježe dvadeset godina opsade toga grada? 

Još kad ga vaš urednik Milorad Dodik dopuni sa tezom da je taj dan počeo fašizam, koji je protjerao desetine hiljada Srba iz Sarajeva, mislite da onda niko nema protiv argumenata. Ponešto ste u pravu! Čak sam se i ja sa njim složio, da je tad počeo fašizam! Bio je to čisti fašizam ali onih koji su bili ukopani na brdima oko Sarajeva, a njihove granate nisu bile toliko pametne pa razlikovale Srbe od ostalih, iako se ratni zločinac Ratko Mladić trudio, pa ponekad naređivao da se tuku Velešići, jer "tamo ima najmanje Srba"! Ako lažem ja, ne lažu snimci koje su i Bošnjaci koji čitaju "nezavisno" štivo zaboravili da postoje, a vaš glavni urednik Milorad Dodik, nije nikad te snimke ni vidio, ni čuo. 

Muhamed Mahmutović