A+ A A-

Arijevci su plavi, g. Vričko je plav!


mostar-izdvČista logika, bez ijedne provjerene činjenice, kojom sve češće bh. javnost zasipa Josip Vričko, „nesuđeno prvo pero Oslobođenja“, čvrsto stoji uz bok truleži sve prisutnije turbo folk filozofije: „Samo nek' se drma! Opa cajke, opleti,  nek' se trese.“ Logika koju koristi g. Vrisko (Vričko) liči na onaj školski primjer reda premisa i konkluzija: „Arijevci su plavi. Vričko je plav….  Lagumdžija je Valter.“

Ono što se gospodinu Vrisku pričinilo kao kolumna o mostarskoj rezoluciji, Ibrahimu Kajanu i muftiji Smajkiću vrvi neprovjerenim činjenicama i namjerno prešućenim događajima. Tvrdnja da je Mostar stub državnosti BiH izvorno nije muftijina već akademika Filipovića, s kojom su se saglasili i prof. dr. Smail Čekić, prof. dr. Ismet Dizdarević na promociji nove Filipovićeve knjige o Mostaru upriličene na Akademiji nauka i umjetnosti BiH, kojoj je g. Vrisko, s obzirom da se radilo o instituciji nauke, nije imao vremena prisustvovati. Uostalom šta je nauka, akademici i doktori spram „briljantnog“ uma gospodina Josipa. Mlađahnom plavom Josipu što bi u oslobođenom prijevodu na bosanski jezik značilo g. Vrisku, ni na kraj pameti nije palo da prebroji mostarsku sirotinju i onu na istočnoj i onu na zapadnoj strani. Ima je i na zapadnoj strani Mostara, ali ona, nažalost, ili na svu sreću g. Vriska, ima nacionalni prefiks ili B. ili S, nipošto H. Sjeća li se iko koliko je puta Oslobođenje objavilo priču o mostarskoj sirotinji? Koliko je puta Oslobođenje obrisalo suze gladnih mostarskih majki koje se svakodnevno hvataju za skute mostarskom muftiji da im nađe kakvog posla. O tom Oslobođenje ne piše, o tom Oslobođenje mudro šuti. Sjeća li se iko koliko je vijesti Oslobođenje objavilo o kapitalnim investicijama u istočnom dijelu grada, zašto se iz rodnog grada, pred ekonomskom, sele rođeni Mostarci koji su preživjeli oružanu agresiju. Kako bi onda i gospodin Vrisko mogao to znati kad se o tome ne priča po sarajevskim kafanama i kafićima. Tamo se pričaju priče o Valteru, ali g. Vrisko je mogao vidjeti na FTV-u kako omiljeni televizijski lik otvoreno pred kamerama javno krši Odluku –Ustavnog suda o upotrebi riječi županija, na istoj onoj televiziji (FTV) koja je slala dopise da će svaki novinar koji u svom prilogu upotrijebi ovaj neustavan termin biti novčano kažnjen.

Ma briga je gospodina Vrička, pardon Vriska, i za činjenice i za sveto slovo novinarstva o njihovom provjeravanju, važno je da vrisne pa makar se u svom tekstu umjesto činjenicama bavio i biografskim podacima „omraženih individua“ kako bi ih na taj način diskreditirao i zadao im onaj teški udarac zvani duševna bol.  Gospodinu Vrisku je važno da poput risa, s pivom u ruci (bezbeli sarajevskom), vrisne kako bi ga mogao čuti njegov gazda koji je toliko sposoban da upravo zbog razloga o kojima eksplicitno govori Mostarska rezolucija 2012, napušta Mostar.   

Online potpisnik Mostarske rezolucije 2012. - www. mostarskainicijativa.info