A+ A A-

Promocija knjiga u džamiji „Princ Abdullah“ u Tuzli

promocije-tuzla-03-2012U srijedu je, 28. marta, nakon akšam-namaza u džamiji „Princ Abdullah“ u organizaciji Udruženja za promicanje pozitivnih vrijednosti „OAZA“ iz Tuzle, održana promocija vrijednih knjiga „Biseri i merdžani – zbirka hadisa koje bilježe Buhari i Muslim“ i „Ne očajavaj“.

Vrijedni prevodilac ovih knjiga bio je dr Semir ef. Rebronja. Na samom početku promocije, uvodničar Jasmin Omazić je istakao vrijednost i širinu njegovog prevodilačko-bibliografskog opusa, ističući pri tome i činjenicu da je mlad čovjek te da pred njim predstoji još mnogo produktivnog rada. Istaknuto je i to da je dr Semir Rebronja do sada preveo 25, a 7 knjiga je u pripremi za štampu.

Iz naslova 25 knjiga se može zaključiti da je prevodilac posegnuo za prevođenjem onih djela koja su veoma bitna i korisna za širok krug čitateljstva, kao i prevođenjem ozbiljnih djela poput zbirki hadisa, kao što je Musned imama Ahmeda ibn Hanbela, I i II tom.

Promotor knjiga mr Esmir ef. Halilović, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici, istakao je važnost prevedenih knjiga kao i važnost čitanja uopće. Tom prilikom je objasnio da prvi ajet Božije objave nije bio niti za jedan od propisa, nego za čitanje, učenje, saznavanje, citirajući prvi ajet sure Al-Alaq u kojem Allah, dž.š., kaže: „Uči u ime Gospodara tvoga, koji stvara“.

Za knjigu „Ne očajavaj“, od autora Aida Al-Karnija, promotor je istakao da predstavlja nastavak knjige „Ne tuguj“ koja je u arapskom svijetu bestseler i prodana je u milionskom tiražu, što je samo jedan od pokazatelja njen vrijednosti.

Knjiga „Biseri i merdžani – zbirku hadisa koje bilježe Buhari i Muslim“ je od velikog značaja za muslimane, jer bez poznavanja sunneta, prakse Allahovog Poslanika, s.a.v.s., ne može se poznavati niti razumjeti vjera islam, istakao je promotor Esmir Halilović. Zato je od velikoga značaja da se nastave prevoditi zbirke hadisa kao što je knjiga „Biseri i merdžani“. Samu vrijednost ove zbirke povećava i činjenica što se sastoji od hadisa koje bilježe Buhari i Muslim u čiju preciznost nema sumnje nakon Kur'ani-kerima.

Vrijednost poznavanja hadisa a time i sunneta Poslanika, s.a.v.s., se ogleda i u 80. ajetu sure An-Nisa u kojem Uzvišeni kaže: „Onaj ko se pokorava Poslaniku pokorava se i Allahu;“ istakao je uvodničar Jasmin Omazić.

Promocija dviju knjiga je ocijenjena veoma uspješnom, kako od domaćina i organizatora promocije knjiga, tako i od promotora i prevodioca promoviranih knjiga. Koliko su posjetitelji promocije primili i razumjeli poruku vrijednosti čitanja, učenja, saznavanja može se zaključiti iz cjelokupnog broja rasprodanih knjiga po promotivnoj cijeni.

Jasmin Omazić