A+ A A-

Zamjenik reisu-l-uleme na tribini u Zagrebu

Na redovnoj Tribini „Dr. Sulejman Mašović", u četvrtak, 16. 3. 2012., gostovao je hafiz Ismet Spahić, zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Naibu-reis Ismet ef. Spahić govorio je o aktualnom stanju muslimana danas.

naib-zagreb-03-2012-1

Efendija Spahić izabran je za zamjenika reisu-l-uleme 1993, a bio je vršilac dužnosti direktora Gazi Husrev-begove medrese od 1998. godine.

Naibu-resis Spahić posebno je poznat po svojoj knjizi hutbi, a među Bošnjacima stekao je ugled kao onaj koji je širio razvijanje islamske svijesti, a valja mu odati priznanje i na nedvojbenoj ulozi u doprinosu razvijanju etičkih načela, osobito u posljednjem ratu.

Evo jedne od njegovih brojnih moralnih maksima: Riječ "fahša" ili "fahiše", nevaljalština je sve što ne valja, sve što prelazi granice dozvoljenog a posebno prostitucija, lezbijstvo i homoseksualnost. Očito pod tim pojmom, po mišljenju mnoge uleme, misli se na ružna navedena djela. Kur'an kad govori o zabrani ovih djela, upotrebljava izraz "Ne približujte se" jer ono u sebi nosi zavođenje i privlačnost, kako bi ih se u korijenu spriječilo. Borba protiv nemorala je zatvaranje puteva koji vode ka nemoralu. To je inače najefikasnija borba. Naš narod kaže: "Bolje spriječiti nego liječiti".

Govoreći o aktualnom stanju muslimana dana, hafiz Ismet ef. Spahić, držao se svojih poznatih moralnih načela, tumačeći političku situaciju na primjerima iz davne i nedavne islamske povijesti.

Poslije Tribine, naibu-reis Ismet ef Spahić zadržao se u razgovoru s muftijom Ševkom ef. Omerbašićem, potpredsjednikom Mešihata Mirsadom Srebrenikovićem, glavnim imamom Azizom ef. Alilijem i drugim zagrebačkim muslimanima.

(www.islamska-zajednica.hr)