A+ A A-

Održana skupština MIZ Gornji Vakuf

U petak, 17.02.2012, poslije džuma-namaza, je održana skupština MIZ Gornji Vakuf, u prostorijama džamije Mehmed bega Stočanina. Na skupštini je prezentiran izvještaj o radu Izvršnog odbora MIZ Gornji Vakuf za 2011. godinu, kao i rad glavnog imama za isti period. Ašere je proučio glavni imam, Enes ef. Omerović. Nakon toga se obratio gosp. Omer Ljubunčić, predsjednik MIZ G. Vakuf , koji je pročitao izvještaj o radu IO u 2011. Urađeno je mnogo, a mi ćemo pobrojati samo neke od najvažnijih: održana su 132 sastanka, kako Izvršnog odbora tako i različitih komisija koje postoje pri Medžlisu. Doneseno je preko 38 odluka, usvojeno planova aktivnosti i sl.

skup-miz-gv-02-2012-2

Velikim angažmanom članova Izvršnog odbora osigurana su sredstva u iznosu od 38.600 KM koje su utrošene za različite potrebe medžlisa kao što su nabavka automobila za prijevoz umrlih, asfaltiranje oko džamija, izradu projekta za zgradu Medžlisa, sanacije džamija isl. U prošloj godini je Izvršni odbor MIZ Gornji Vakuf pokrenuo akciju pod nazivom „Akcija 100 vakifa za izgradnju zgrade Medžlisa IZ Gornji Vakuf. Treba napomenuti da su se akciji odazvali i imami medžlisa (ILMIJJA). Predsjednik Ljubunčić se nada da bi slijedeća sjednica skupštine trebala biti u novoj zgradi, koja je uzgred rečeno, bila uništena 1993. godine od agresora. Urađeno je mnogo na podizanju imidža same institucije, te na boljem prikupljanju članarine. Usvojen je također novi pravilnik koji je riješio mnoga statusna pitanja uposlenika. Na kraju je izvještaj jednoglasno usvojen. Trebamo napomenuti da je predsjednik Omer Ljubunčić pridonio mnogo toga za islam i zajednicu. Atmosfera je vrlo pozitivna, a projekti i vizija IO je upečatljiva i vizionarska.

skup-miz-gv-02-2012-1Uslijedio je izvještaj o radu glavnog imama Enes ef. Omerovića koji vrlo uspješno stoji na čelu svih aktivnosti. Mnogo je na Vjerskoprosvjetnom planu urađeno: mektepska nastava je stručno ojačana, seminari sa imamima su redovni i daju plodove, muallimi su generalno vrlo uspješni u svojoj misiji. Postignuti su zapaženi rezultati na takmičenju na nivou medžlisa i muftiluka. Redovno su obilježeni svi značajniji datumi na prigodan način - kazao je Enes ef. Izvještaj je usvojen jednoglasno. Na kraju uslijedio svečani dio gdje je glavni imam, Enes ef., proglasio tri najuspješnija imama-muallima u 2010-2011 godini. Najuspješniji su: 1. mjesto Adis ef. Sultanović iz džemata Vrse-Ždrimci, 2. mjesto Ismet ef. Abdibegović iz džemata Dražev Dolac, i 3. mjesto Fadil ef. Šijak iz džemata Crkvice, Svilići, Kozica i Jelići.

Na koncu, Izvršnom odboru MIZ G. Vakuf  od srca čestitamo na predanom radu, velikim rezultatima, i želimo im puno uspjeha u 2012. godini gdje su zacrtali mnogo toga što je i skupština podržala kao plan za ovu godinu.

Adis S.