A+ A A-

Aktivnosti u Bosanskoj Kostajnici

Održana redovna skupština Medžlisa IZ Bosanska Kostajnica

Redovna godišnja Skupština Medžlisa IZ Bosanska Kostajnica održana je 19.02.2012. godine, na kojoj su članovi upoznati sa Izvještajem predsjednika Medžlisa, te glavnog imama  o svom radu, kao i Izvještaja o finansijskom poslovanju Medžlisa.

Skupštinskom zasjedanju prisustvovao i je muftija bihaćki Hasan ef. Makić koji je svojim zapažanjima kao i odgovorima na pitanja članova Skupštine doprinijeo samom radu Skupštine.

aktivnosti-bos-kostajnica-02-2012-1

Kako je u protekloj godini došlo do promjene predsjednika Medžlisa, tako je i izvještaj koji je sačinjen u dva dijela jednoglasno usvojen.

Glavni imam Haris ef. Ahmić je informisao prisutne o svom radu, a posebno se osvrnuo na mali broj djece, njih 18 koja u Osnovnoj školi „Petar Mećava" u Bosanskoj Kostajnici pohađa vjeronauku, dok s druge strane mortalitet je u stalnom porastu jer je prosjek stanovništva preko 60 godina.

Finansijski izvještaj je također prihvaćen jednoglasno jer prema  pokazateljima ova godina mogla bi se svrstati u jednu od bolji, dok su pokrenute razne aktivnosti oko bolje naplate vazife kojom prilikom su neredovni članovi pismeno obaviješteni o zaostalim članarinama.

I ovaj put je najveća polemika vođena oko stvarne vrijednosti džamije Azizije koja je prije četiri godine otvorena. Naime, dio dokumentacije se nalazi u samom Medžlisu, dok se jedan dio  nalazi kod najvećeg donatora i čovjeka koji je otvorio jedna vrata ove džamije, a koji ne želi da dokumentaciju dostavi Medžlisu. Odlučeno je da se potraži pomoć pravne i financijske službe Rijaseta da pomognu u rješavanju ovog problema.

100. rođendan Stambe Tatić

Za Stambu Tatić, rođenu Bosnić, 17. februar ove godine bio je jedan od najznačajnijih dana u njenom životu. Toga dana Stamba je navršila stotinu godina, te je još uvijek najstariji stanovnik opštine Bosanska Kostajnica. Veselo je bilo u kući njene kćerke Tatjane s komom ova starica živi, jer su pored djece i unučadi, mnoge komšije prijatelji i rodbina, došli da čestitaju Stambi ovaj značajan dan. Tom prilikom su i predstavnici Medžlisa IZ Bosanska Kostajnica posjetili slavljenicu i uručili skroman poklon, te skoro bez daha slušali priče iz davnina ove žene.

Iako je stotinu godina iza nje, Stamba može satima pričati o svom teškom životu, svojoj mladosti, kasnije supruzi i majci, te svim nedaćama, a bogami i lijepim trenucima njenog života.

aktivnosti-bos-kostajnica-02-2012-2

Nakon smrti svoga supruga Jusufa, kojeg su od milja zvali Juso 1971. godine, Stamba je radila sve najteže poslove kako bi svoju djecu izvela na pravi put. U tom naumu ova žena je u potpunosti i uspjela. I danas je živahna, pokretna i svjesna svega što se oko nje zbiva. Stamba  kaže da su joj najveća radost i bogatstvo njenih od jedanaest rođenih, sedmero žive djece, deset unučadi, devetnaest praunučadi i dvoje čukun unučadi.

Preživjela je dva svjetska rata, pa i ovaj posljednji, ali za dug život nema pravila osim sloge i ljubavi u vlastitoj kući, međusobnog uvažavanja kako porodice, tako i komšiluka, tvrdi ova stogodišnjakinja.

Mesud Hrustić