A+ A A-

PORODICA IMIGRANATA, AMERIČKIH BOŠNJAKA, JE ŽRTVA ZLOČINA MRŽNJE U SARASOTI

kuca_hasiba_sejfovica_big (Custom)Pismo Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike Charli Crist, Governeru države Florida 

Governor države Florida Charli Crist

Commissioner Gerald M. Bailey
Senator Bill Nelson
Senator Mel Martinez,
Kongresmen Vern Buchanan

     Porodica imigranata, američkih Bošnjaka, je bila žrtva zločina mržnje u Sarasoti, Florida, na dan 9. jula 2007. godine.

     Hasib Sejfović, njegova supruga i njihovo dvoje djece su došli u Sjedinjene Američke Države da bi se spasili od srpske agresije i genocida na Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake 1992-1995. Na žalost u Sjedinjenim Američkim Državama opet su postali žrtve.
     Kriminalci su spalili, do temelja, kuću Sejfovića i ispisali protu-islamske uvrede iznutra i izvana na kući. Ovaj zločin je počinjen u periodu sjećanja na dvanaestu godišnjicu genocida u Srebrenici. Na dan 11. jula 1995. godine, srpski agresori su pobili više od osam hiljada civilnih građana - Bošnjaka.
     Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike traži vašu podršku u osudi ovog napada zločina mržnje.
     Američki Bošnjaci su su ožalošćeni vidjeti da ovaj napad slijedi prethodne koji su počinjeni protiv bošnjačkih izbjeglica koji su našli svoj dom u Sjedinjenim Američkim Državama.
     Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, organizacija koja zastupa interese više od 350.000 Bošnjaka Sjeverne Amerike, zahtijeva da se počinitelji nađu i privedu pravdi.
     U očekivanju vašeg odgovora mi predlažemo formiranje tijela koje će podržati komunikacije između nacionalnih i vjerskih grupa koje žive na Floridi i Sjedinjenim Američkim Državama. Isto tako tražimo da se poduzme način predusretanja ovakvih zločina protiv muslimana na Floridi, bez obzira na njihovo nacionalno porijeklo, jer je bilo ozbiljnih incidenta protiv muslimana na Floridi što zahtijeva društvenu pažnju.
     Mi vjerujemo da se putem jačanja diplomatskih veza između Sjedinjenih Američkih Država, te europskih i američkih muslimana, može pomoći odnosima na Bliskom Istoku.

S poštovanjem
Emir Ramić
Predsjednik UO KBSA