A+ A A-

Kalesija: Mevlud i dodjela diploma polaznicima kursa arapskog pisma u džematu Kikači

U nedjelju 5. februara u džematu Kikači (Medžlis IZ Kalesija) svečano je obilježen 12. rebiu-l-evel 1433. godine po Hidžri. Mevlud, raznolikog sadržaja ispunjen učenjem Kur'ana, ilahijama, recitacijama i tradicionalnim stihovima bosanskog mevluda, izveli su polaznici mektebske nastave.

Nakon proučenog mevluda uručene su i diplome polaznicima kursa arapskog pisma koji je proteklu godinu dana vodio ef. Muamer Fazlić. Dvadeset i sedam polaznika uspješno je završilo kurs, a da godine nisu prepreka učenju dokazuje i Nurija Sakić koji je odlučio da u poodmaklim godinama svoga života obogati svoje znanje i pismom časnog Kur'ana.

diplome-kikaci-kalesija-02-2012

Kurs se nastavlja i ove godine, a nadamo se da će se još veći broj džematlija odazvati, te ih ovom prilikom i pozivamo.

Svevišnji Allah kaže: "Oni koji Allahovu Knjigu čitaju i molitvu obavljaju i od onoga čime ih Mi opskrbljujemo udjeljuju, i tajno i javno, mogu da se nadaju nagradi koja neće nestati. Da ih On prema onome što su radili nagradi i još im iz obilja Svoga da, jer On mnogo prašta i blagodaran je."(Prijevod značenja Fatir, 29.-30.)

Ibn Omer prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: "Dopušteno je zavidjeti samo u dva slučaja: čovjeku kojem je Allah darovao Kur'an i on po njemu radi noću i danju i čovjeku kojem je Allah dao bogatstvo pa ga on danju i noću troši na Allahovom putu." (Buharija i Muslim)

Safet Sakić