A+ A A-

NA FLORIDI ZAPALJENA BOŠNJAČKA KUĆA

SARASOTA, USA - "Ubiti sve Arape": Anti islamska mržnja u plamenu odnijela kuću bosansko-američkih muslimana

     Muslimanska zajednica Sarasote pozvala je FBI da istraži zločin koji se desio porodici bosanskih izbjeglica, a koji su nakon spaljivanja kuće ostali bez krova nad glavom.

     Naime, 6. jula, Hasib Sejfović je na mjestu kuće pronašao zgarište, a na unutrašnjim zidovima kuće su bili vidljivi anti-muslimasnki grafiti poput "Ubiti sve Arape".
     Ahmed Bedier, izvršni direktor Savjeta za američko-islamske odnose (CAIR) zajedno sa Sejfovićem je posjetio ono što je ostalo od njegove kuće, u čije renoviranje je neposredno prije požara uložio 15.000 dolara.
     "Zamislite, pa ovi ljudi čak nisu ni Arapi. Oni su Evropljani. To samo govori koliko su pametni oni koji su ovo učinili", kazao je Bedier.
     Bedier je dodao da je ovo najgori slučaj anti-muslimanske diskriminacije koje vidio do sada i ono što ga zanima jeste što ovaj slučaj do sada nije dobio veću medijsku pažnju.
     "Gdje su sada izabrani zvaničnici? Zašto je trebalo ovoliko vremena da javnost sazna za događaj?", pita se Bedier.

kuca_hasiba_sejfovica2_big (Small)

     Iz FBI-a su saopštili da će asistirati loklanim vlastima na ovoj istrazi, mada policija za sada nema osumnjičenih.
     Sejfović koji je u kući živio sa suprugom i troje djece, kaže da jedino što želi jeste da se njegov život vrati u normalu.

     "Došao sam ovamo da započnem novi život. Volim Ameriku i Floridu, zato sam i došao ovamo, ali ovo nije Amerika koju ja znam", kaže Sejfović.
     U vrijeme požara, Sejfović sa porodicom je bio van grada, a kada se vratio, pronašao je zapaljenu kuću i uvredljive, anti- muslimanske grafite.
     "Ne znam stvarno kako su znali da smo muslimani, možda su pogledali prezime na poštanskom sandučiću, zaista ne znam", kaže vlasnik zapaljene kuće.
     Sejfović se sa porodicom doselio 2001. godine. Došao u potrazi za boljim životom, ali nisu znali engleski niti su poznavali koga. Vremenom su se snašli, pa tako Sejfović sada radi na održavanju travnjaka, a supruga je zaposlena u jednoj lokalnoj prodavnici.
     Inače, kako su se prije tri godine preselili na današnju adresu nikada nisu imali bilo kakvih problema. Njihove komšije kažu da tog dana nisu ništa vidjeli niti čuli, sve dok nisu došli vatrogasci.
     Lokalne vlasti samtraju da se najvjerovatnije radi o izolovanom incidentu.

(http://www.bosnjaci.net)