A+ A A-

Delegacija IZ Bošnjaka u Austriji posjetila IVZ Austrije

U subotu, 10. marta, delegacija jedinstvene Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji (IZBA) bila je u prvoj službenoj posjeti Islamskoj vjerskoj zajednici Austrije (Islamische Glaubensgemeinschaft in Österreich - IGGiÖ), gdje ih je primio predsjednik ove institucije, dr. Fuat Sanac.  

izb-austr-ivz-03-2012-2

Delegaciju je predvodio predsjednik izvršnog odbora IZBA, gospodin Esad Memić, u pratnji 6 članova izvršnog odbora, koji je ovom prilikom dr. Sanaca upoznao o nedavno održanoj osnivačkoj skupštini u Linzu na kojoj je došlo do fuzije dosadašnjih bošnjačkih organizacija i džemata.

Dr. Sanac istakao je važnost ovoga iskoraka i izrazio zadovoljstvo što Bošnjaci konačno u ovoj zemlji imaju jedinstveno tijelo za koje je on siguran da će biti valjan reprezentant svih bošnjačkih džemata u ovoj zemlji, a time i relevantan sagovornik Islamske vjerske zajednice u Austriji.

Gospodin Memić u razgovoru je naglasio da IZBA gaji čvrstu i neraskidivu vezu sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini, ali da također IZBA sebe smatra i dijelom zajedničke institucije svih muslimana u Austriji, a to je IGGiÖ. Stoga, opravdani su nada i očekivanje da će Bošnjacima ubuduće biti dodijeljeno mjesto koje im i pripada unutar ove zajednice, te da neće biti samo posmatrači, nego i aktivni sudionici svih važnih događaja koji predstoje.

izb-austr-ivz-03-2012-2

U ovoj godini islam u Austriji bilježi jedan važan jubilej, a to je stogodišnjica njegovog priznavanja i donošenja zakona (Islamgesetz) kojim se ovoj vjeri ustupaju jednaka prava kao i ostalim priznatim crkvama i vjerskim zajednicama. Do ovog priznavanja došlo je zahvaljujući bošnjačkim borcima koji su se za vrijeme vladavine monarhije borili u austro-ugarskim trupama. U Prvome svjetskom ratu pod austro-ugarskom zastavom ratovalo je oko 200.000 Bošnjaka, a 1918. posljednji koji su ostali u carevoj tjelesnoj gardi bili su bošnjački vojnici.

Ova skupa cijena priznavanja još uvijek daje plodove, jer muslimani svih nacionalnosti u Austriji mogu uživati u svojim vjerskim pravima, a djeca u državnim školama imaju mogućnost pohađanja vjeronauke.

Senad Kusur