A+ A A-

Muftija Smajkić: Mostar je stub državnosti BiH

Prije redovne sjednice Udruženja ilmije Mostarskog muftijstva, imame s područja ove regije o aktuelnoj situaciji vezanoj za grad Mostar upoznali su mostarski muftija Seid ef. Smajkić i predsjednik gradskog vijeća Murat Ćorić. 

ud-il-mostar-03-2012-1

„Mostar je jedan od stubova državnosti Bosne i Hercegovine. Ukoliko se ostvare naumi o hrvatskom stolnom gradu značilo bi to odsijecanje najzdravijeg  dijela jedinstvenog tijela", ustvrdio je mostarski muftija na početku svog obraćanja. Pojašnjavajući razloge zbog kojih se odlučio da 16. decembra prošle godine napiše pismo javnosti, muftija Smajkić je kazao kako se proteklih godina u medijima pokušava stvoriti slika koja ne odražava suštinu problema Bošnjaka Mostara te kako je svojim pismom upozorio sve relevantne političke subjekte o kakvom se zapravo projektu radi kada je riječ o najnovijoj odluci Ustavnog suda vezanoj za izmjene statuta grada Mostara. Prema njegovim riječima trenutačna uzburkana situacija u gradu na Neretvi odiše nadom da Bošnjaci neće dozvoliti da budu diskriminirani i majorizirani. Muftija se pred imamima prisjetio kako su scenariji prije 8 godina kada je Visoki predstavnik Međunarodne zajednice Paddy Ashdown (Pedi Ešdaun) nametnuo Statut grada Mostara i kada su ukinute općine skoro identični sa posljednjim u kojima se želi stvoriti dominacija Hrvata kroz izgovor teza o izbornom procesu jedan čovjek-jedan glas. On se s posebnom oštrinom osvrnuo na činjenicu kako su u posljednjih 8 godina obećanja Međunarodne zajednice o ujedinjavanju gradskih institucija ostala tek samo obećanja.

„Prije dva dana došao mi je zabrinuti čovjek koji mi je kazao kako u njegovoj zgradi pola stanara koristi električnu energiju od Elektroprivrede BiH a pola od Elektroprivrede HZ HB." Dakle ništa se u Mostaru nije integrisalo uprkos obećanjima Međunarodne zajednice. Konstatirajući kako su Bošnjaci u Mostaru jedinstveni u pogledu očuvanja svog dostojanstva, baštine, muftija je izrazio bojazan da ih ne destruiraju pojedini stranački šefovi koji na sve gledaju iz sarajevske distance. „Mi u ovoj našoj nadstranačkoj borbi imamo snažnu podršku reisu-l-uleme dr. Cerića koji je vrlo zabrinut za Mostar."  Ponovivši nekoliko puta kako je u javnim istupima prepričavao izjave nekih čelnika HVO koji su u ratu kazali da će Mostar biti hrvatski grad, ako ne grad a onda hrvatska ledina, muftija je još jednom ponovio bojazan kako se najnovijim političkim mehanizmima želi ostvariti ono što se nije uspjelo ratnim akcijama. „Ti ratni apetiti, izgleda, nisu se stišali, perfidna igra se nastavlja političkim pritiscima i sredstvima. Mi na to nećemo pristati jer bi to figurativno značilo kao da žrtvu silovanja tjerate da bude sluga svome silovatelju", kazao je muftija. Na kraju svog obraćanja muftija Smajkić je opovrgao tvrdnje kako Bošnjaci ne žele jedinstven grad i na taj način favoriziraju podjele. „Ne, mi želimo jedinstven grad, ali grad koji se sastoji od općina kroz koje bismo mogli sačuvati vlastiti grunt i svoju baštinu", zaključio je muftija.

Predsjednik gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić obraćajući se okupljenim imamima hronološkim slijedom podsjetio je na važne datume i dokumenta donošenim u vezi sa statutom grada Mostara. U tom smislu podsjetio je na značaj uređenja grada Mostara u okviru sporazuma sa funkcioniranjem Federacije BiH, potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, prijelaznim statutom, te nametnutim Ashdownovim iz 2004. godine. I Ćorić je kazao kako Bošnjaci Mostara imaju interes za funkcioniranjem grada Mostara ali na bazi lokalnih zajednica u kojim niko neće moći raditi protiv ili na štetu drugoga. Ćorić je s posebnom gorčinom zamjerio Ustavnom sudu BiH što je čekao šest mjeseci na objavljivanje odluke te zbog delegitimiranja njega kao apelanta na već donesenu odluku. „Sve to ima svoje razloge koji su nam namjerno oduzimani kao argumenti i mogućnosti političkog djelovanja. Paradoksalno je da je Statut grada Mostara nametnuti dokument OHR-a, a da predstavnici OHR na Ustavnom sudi nisu imali niti jedne jedine riječi za reći", ocijenio je Ćorić.

Na kraju svog obraćanja on se još jednom osvrnuo na nužnost postojanja više općina. „Onima koji kažu da Mostar mora biti jedinstven grad postavljam pitanje zašto se ta logika ne prenese i na više nivoe vlasti. Zbog čega će im onda dvije elektroprivrede, dva telekoma, dvije pošte?"

Hasan Eminović