A+ A A-

Život u sjeni mačke na šiljcima

sefer-mack-bl-03-2012-1Jeziv i morbidan je prizor nabadanja mačke na šiljke ograde Sefer-begove džamije u Banja Luci. Nabadanje mačke na ogradu vraća sjećanje na nedavnu krvavu prošlost, logore i progone nesrpskog stanovništva u Banja Luci. U pojedinim dijelovima naše zemlje koristi se metafora „poderati mačku pred nekim" u značenju nekoga zastrašiti, primorati na pokornost. Ovo je nedvosmislen primjer javnog zastrašivanja muslimana i poruka da im se može desiti sudbina mačke na šiljcima.

Poznato je da subotom i nedjeljom djeca od jutarnjih sati odlaze u mekteb, a sama pomisao da je ostvljena mačka radi zastrašivanja djece je zastrašujuća i razlog za uzbunu cijele zajednice. Izlaganje djece brutalnim i zastrašujućim scenama nasilja i zlostavljanja ostavlja nesagledive posljedice po njihov mentalni razvoj i traži zajedničku reakciju cijele društvene zajednice.  

Islamska zajednica s ogorčenjem najoštrije osuđuje i očekuje da svi odlučno osude brutalno zastrašivanje muslimana i traži od institucija u Banja Luci da primjereno kazne sve dosadašnje vinovnike napada na muslimane. Postoji opravdana sumnja u rad nadležnih organa, jer je neshvatljivo da Sefer-begova džamija bude izložena desetinama napada a da sigurnosni i sudski organi nemaju načina da spriječe i kazne počinioce takvih djela. Policijski i pravosudni organi u Republici Srpskoj iskazuju nemar prema nasilju, prijetnjama i napadima čije su mete povratnici Bošnjaci i imovina Islamske zajednice.

Više je nego žalosno da MUP RS pravi izvještaje o „vehabijama", sumnjičeći sve muslimane povratnike za potencijalnu sigurnosnu prijetnju, dok policija nije u stanju zaštititi Sefer-begovu džamiju od permanentnih napada vandala čak i tokom obavljanja vjerskog obreda. Sefer-begova džamija i sigurnost muslimana u Banja Luci su važan pokazatelj slobode i položaja povratnika Bošnjaka na područje entiteta Republika Srpska.

(www.rijaset.ba)