A+ A A-

„Memorijalna šuma" u Turskoj posvećena žrtvama srebreničkog genocida

srebrenica-genocidU sjećanje na stravično stradanje 8.372 nastradala Srebreničana u junu 1995. godine u sklopu projekta "Memorijalna šuma", u Adani će biti zasađeno onoliko sadnica koliko je nastradalo Srebreničana.

Predsjednik Udruženja Adana Balkan bosansko turska potpora i kultura Ufuk Süslü u izjavi koju je dao dopisniku Anadolske agencije istakao je da je Udruženje odlučilo da u sjećanje na Srebrenicu zasadi 8.372 sadnice što ujedno predstavlja i broj nastradalih Srebreničana, te da će cijena učešća iznositi 20 turskih lira.

Navodeći da je cilj ovog projekta oživljavanje uspomene na srebreničke šehide Süslü je također rekao da je Uprava šuma oblasti Adane na obali vještačkog jezera Seyhan dodijelila površinu od pet hektara gdje će biti zasađene sadnice. Ističući da će TEMA Vakuf iz Adane voditi brigu o nabavljanju, sadnji i održavanju mladica Süslü je rekao:

"Pomoćnik našeg Predsjednika poštovani Bülent Arınç također će prisustvovati svečanosti koja će biti održana u Martu  povodom sadnje mladica u Memorijalnoj šumi za 8.372 nastradala Srebreničana. Do sada od prikupljenih donacija možemo kupiti 3.500 sadnica. Oni koji budu učestvovali u svečanosti također će saditi mladice. Ovaj čin ima kulturnu vrijednosti, a podupire ga i naš vjera. Genocid nismo zaboravili i nećemo dozvoliti da bude zaboravljen. Želimo još jednom da učvrstimo temelje prijateljstva koje Turska ima sa Balkanom".

Naglašavajući da će u sklopu projekta biti zasađene  raznovrsne sadnice kao što su čempres, lovor, bor i rogač Süslü je istakao da će Uprava šuma oblasti Adane pripremiti teren za sadnju i ograditi ga žicom . Iskazujući da će za Memorijalnu šumu biti potreban poseban sistem navodnjavanja  Süslü je rekao "U ljetnim mjesecima vodu za sadnice ćemo obezbjeđivati iz Seyhat jezera i po ovom pitanju očekujemo podršku od Državne uprave za pitanje voda oblasti Adana".

Naglašavajući da će Memorijalna šuma biti otvoreno mjesto namijenjena ljudima za odmor i svečanosti, Süslü je rekao da ova površina neće imati nikakvu  komercijalnu svrhu.

Süslü je dalje nastavio: "Svake godine 11. juna naše Udruženje će tradicionalno na ovom mjestu obilježavati godišnjicu stradanja Srebreničana. Imena učesnika ovog projekta i imena stradalih Srebreničana živjet će u ovoj šumi. Na svaku sadnicu će biti postavljena pločica sa ispisanim imenom donatora  i imenom srebreničkog šehida. Također na ovom mjestu će se nalaziti i spomenik visok tri metra na kojem će biti ispisana imena stradalih Srebreničana".

Ističući da će na Bosanskom, Turskom, Engleskom, Francuskom i Njemačkom jeziku biti odštampana brošura koja će sadržavati sve faze projekta Süslü je rekao: "Brošuru u kojoj će se nalaziti imena 8.327 stradalih Srebreničana, imena donatora projekta te imena onih koji su počinili zločin u Srebrenici a još nisu uhvaćeni a trebali bi biti  i što prije izvedeni pred lice pravde, odnijet ćemo i predati  Sudskom Vijeću međunarodnog Suda pravde u Hagu"

Naglašavajući da je u Srebrenici otvoren Memorijalni centar za žrtve genocida Süslü je izjavio:

"Po službenim podacima Ujedinjenih naroda u Srebrenici je stradalo 8.327 nevinih osoba.  Onima koji su doprinijeli realizaciji našeg projekta u znak sjećanja darovat ćemo potvrdu zahvalnosti. Ako želite oživjeti ime svojih izgubljenih ili ne želite dopustiti da se zaboravi počinjeni genocid u Srebrenici podržite nas u ovoj kampanji. Sadnjom jednu mladice oživimo uspomenu na naše šehide. Jednim drvetom oživimo svoja imena i  imena nevino stradalih  u Bosni".

(24sata.info)