A+ A A-

Al-Azhar: Sajam knjige za pomoć narodu Sirije

al-azharU okviru pružanja pomoći i solidarnosti narodu Sirije, Udruženje studenata "Iščekivana pobjedonosna generacija" pri Šerijatsko-pravnom fakultetu Univerziteta Al-Azhar u Kairu je organizovala sajam knjige.

Sajam knjige je organizovan u dvorištu Univerziteta, ispred Fakulteta za Usulu-din. Ponuđene su knjige raznog sadržaja, sa vjerskim, društveno-političkim, lingvističkim i naučnim sadržajem. Organizatori su naveli da će zarada od prodaje knjiga na sajmu biti proslijeđena za pomoć Siriji i sirijskom narodu, u vremenu kada su se nad njih nadvili crni oblaci nasilja i zuluma i kada broj poginulih već prelazi preko 10.000, a i stotine djece i žena je ubijeno i silovano...

U kampusu Univerziteta se također nalazi izložba fotografija trenutnog prikaza stanja i nasilja u Siriji. Studenti su u skladu sa svojim mogućnostima organizovali i pri ulasku u zgrade sabor-iz-srbijafakulteta humanitarni kutak gdje svaki prolaznik može uplatiti dio novca za pomoć narodu Sirije.

Pored raznih nacija i bosanskohercegovački studenti su prisustvovali sajmu knjige, te bili svjedoci da narod Sirije nije zaboravljen, te da bar na simboličan način i studenti od svog džeparca odvajaju za pomoć njihovim vršnjacima u Siriji, za razliku od brojnih vođa jakih arapskih zemalja. Na trenutak je se čovjek mogao zamisliti da su vjerovatno i prijašnje generacije kasnih devedesetih godina prethodnog stoljeća na jedan ovakav način organizovano prikupljali vid pomoći za tada u to vrijeme potlačeni narod Bosne i Hercegovine. Uzvišenog Allaha molimo da narodu Sirije podari sabura, ustrajnosti i brzu pobjedu.

Asmir Bekrić, student Šerijatsko-pravnog fakulteta na Univerzitetu Al-Azhar