A+ A A-

Proglas BHIC New York

unaprijedimo-komunuPovodom teksta gospodina Eldina Elezovića "Unaprijedimo našu komunu" objavljenog na internet portalu Bosnjaci.net & Rijaset.ba, Bosanskohercegovački Islamski Centar New York (BHICNY) želio bi da ukaže i ponudi nekoliko primjedbi, uz želju da doprinesemo potrebnom dijalogu u našoj Zajednici. Nudeći proglas o JEDINSTVU naše Zajednice, želimo zauzeti i jasan stav oko mogućih implikacija koje iz pomenutog teksta proizlaze.

Prije svega želimo istaknuti da svi skupa - ostajemo uz valjanost poziva ka sveopćem boljitku na koga se u pomenutom tekstu, posebno u njegovom naslovu uopćeno poziva na čemu se još i zahvaljujemo. U isto vrijeme ne možemo, a da ne prozremo i moguće druge motive autora, te smatramo potrebnim ukazati i na to.

Sa zabrinutošću konstatujemo, da se u pomenutom tekstu donekle ishitreno poziva i na negiranje učinka našeg Džemata, i jednog pregalačkog tima važnog za nastavak rada našeg Centra. To se čini preko prizivanja ishitrenih smjena i kadrovskih promjena u samom vrh našeg Centra, a da se praktično i neshvatljivo grubo zanemaruje - upravo naše jedinstvo kao zalog daljnjeg uspjeha u našem radu.

Idealiziranje kadrovskih rješenja koje svakako trebaju biti izgledna mogućnost kada još više ojačamo, nije adekvatna "kritika" našeg rada - na samom početku prelaska u novi prestižni objekat i moglo bi, sada, biti ponajviše kontraproduktivno. Držimo da svaku našu odluku treba donositi u skladu sa prioritetom potrebe skupljanja jednih uz druge, a ne razbijanju naših redova na jednom, za nas iznova novom početku - kakav je zapravo useljenje u naš novi Islamski centar.

Naša realnost mora biti i u prepoznavanju svih do sad zaslužnih i dokazanih pregalaca, dakle onih koji u skladu sa našim mogućnostima trenutno najviše doprinose našem napretku. A to je najbolje stvaranje pretpostavki za neko novo, izgledno vrijeme u kojem će naš BHICNY biti mjesto još dubljeg, otvorenijeg pozitivnog dijaloga i svakako - civilizacijskog stremljenja okruženja u kojem živimo i radimo, što se od nas s pravom očekuje. Rekli bi smo - sve u svoje vrijeme!

Pođimo dakle od nas samih u tom duhovnom uzdignuću kome težimo uz daljnje jačanja razumijevanja, tolerancije i maksimalno poštivanje jedni drugih, bez nametanja rješenja koja bi nas u najmanju ruku mogla usporiti u napretku, jer ne dolaze u pravom trenutku. U takvom vjerničkom, humanom i svakako profesionalnom pristupu (jer ono je u skladu i sa našim trenutačnim mogućnostima), koji ne negira zaslužne ljude, već suprotno tome prepoznaje njihov nemali doprinos -- sastoji se i (naša) kolektivna - ZRELOST Zajednice.

Tu smo Zajednicu kao što se dobro zna podizali u najtežim izbjegličkim danima i uvjetima, ali dostojanstveno u svih ovih u proteklih 20-tak godina života i rada u New Yorku; uz velika odricanja pojedinaca. Sada je trenutak da pokažemo da se mi od nikoga ne odričemo bez dobro valjanog razloga, te da su nas naša vjera, naša požrtvovanost i naše kolektivno pa i nacionalno iskustvo učvrstili u tom ispravnom saznanju i svakako - Humanizmu.

Upravo zato, u interesu i stine vođeni zahtjevima naših zabrinutih džematlija Upravni odbor BHICNY je osjetio potrebu da se oglasi i konkretno i reaguje na pisanje uvaženog gospodina Elezovića, člana naše Zajednice. Upravni odbor BHICNY se ograđuje od pisanja mr. Elezovića i ujedno osuđuje sve pokušaje i huškanja na smjenu trenutnog Imama, Mehdije ef. Demirovića, na što dotični tekst indirektno aludira.

Kao Islamska Zajednica koja unatoč mnogim iskušenjima uspješno funkcioniše dugi niz godina mi osuđujemo svaku vrstu i pokušaje rušenja našeg Džemata i preko bezrazložnog ili nesmotrenog blaćenja časti, kako našeg Imama, tako i svakog člana naše Zajednice pojedinačno. Ovom prilikom pozivamo na puno JEDINSTVO i uzajamno poštivanje. To je najbolji mogući ambijent u kojem možemo uvjek tražiti i biti otvoreni za sva dostupno bolja rješenja u skladu i sa našim organizacionim sposobnostima.

Otuda i podsjećanje, kako smo uz Allahovu pomoć, a onda uz mukotrpan rad svih naših džematlija došli do dugo očekivanog cilja -- kupovine našeg novog Islamskog Centra na vrlo prestižnoj adresi u New Yorku. Navodimo to kao dokaz i primjer sazrijevanja svijesti naših članova, jer učinjen je jedan ogroman korak naprijed za cijelu Zajednicu i generaciju koja dolazi poslije nas. Naglašavamo da nam je u tom novom objektu - na prvom mjestu najbolji interes našeg Džemata i svih njegovih članova. To se najbolje postiže očuvanjem sloge i jedinstva u samom Džematu. Allah Dz.S. u Kuranu Časnom u kaže u Suri Ali Imran: "Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte..." (Ali Imran, 103)

U tom neprekinutom redu i poretku mi kao muslimani, a onda i kao dobri Bošnjani ne smijemo zaboravljati dobro i zasluge drugih za naš dosadašnji uspjeh. I ponajmanje onda kada to pojedinci koji se "uzohole" žele nametnuti na bilo koji način. Naprotiv, mi trebamo podsticati i pomagati kako pojedince u našoj Zajednici tako i Džemat u cijelosti, te odano i u skladu sa pozitivnim društvenim propisima raditi na ostvarenju naših dugoročnih ciljeva u svrhu postizanja duhovnog blagostanja i mira, kao i razumijevanja među nama - čemu naša Zajednica i treba služiti i kao očekivano pozitivan faktor šireg društva u kome živimo.

Ponovo ističemo, da se i mi u potpunosti slažemo sa samom premisom teksta na koga ovdje reagujemo. Mi smo uvijek bili za to da se treba ići naprijed, unaprjeđivati i jačati našu Zajednicu, ali prepoznajući i neke lične pobude autora teksta i "timing" njegovog objavljivanja - dio pomenutog pisanog obraćanja gospodina Elezovića bi mogao uputiti i na izvjesno zlonamjerno huškanje prije nego na iskrenost jednog džematlije, na šta mi ovdje, povrh svega -- dobronamjerno želimo ukazati.

Zato i ovom prilikom BHICNY, njegov Odbor kao i ogromna većina članova izražava potpunu potporu našem Imamu Mehdiji ef. Demiroviću I zahvaljujemo se na njegovom  pregalaštvu i radu u punom skladu s našim javno proklamovanim ciljevima. Njegov rad dodatno motiviše nas vjernike u BHICNY.

Smatramo da je to potrebno istaknuti u ovom trenutku, uz čestitke svim našim džematlijama na dosadašnjem uspjehu u radu. Iako rezultati govore za sebe, vjerujemo da je isticanje i uvažavanje rada zaslužnih pojedinaca - ponekad potrebno. To se ne smije zaboraviti i kada se nad nas nadviju sjenke koje bi taj naš zajednički rad i sasvim vidljivi uspjeh možda radije minimizirali iz ko zna kojih pobuda.

Ovo je prilika da uvažavajući čak i naše moguće razlike, prije svega u tempu i načinu - kako organizacijski ići naprijed do određenog cilja, a u skladu sa realnim mogućnostima - nastavimo SVI SKUPA daljnje sazrijevanje kao Zajednica koja uvažava sve svoje džematlije i za nas zaslužne pojedince. Zato smo i Zajednica koja uvažava i priznaje rad našeg imama ef. Demirovića, cijeneći vrlo visoko i njegov dosadašnji doprinos na postizanju našeg Jedinstva.

Upravni Odbor BHICNY