A+ A A-

Dan nezavisnosti BiH svečano obilježen u Kairu, Halmstadu i Vankuveru

Dan nezavisnosti BiH obilježen u Egiptu

Autor: Adis Bekrić

Članovi Asocijacije studenata  Bosne i Hercegovine u Egiptu su 01. marta 2012. godine su povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine organizovali prigodne manifestacije. Naime, u poslijepodnevnim sahatima na fudbalskom terenu egipatskog glavnog grada organizovali su međunarodni malonogometni turnir. Između ostalih, turniru su prisustvovale ekipe iz Singapura, Mala, Maroka, Albanije, Indonezije... Prvo mjesto je osvojila ekipa iz Malija, drugo je pripalo Maroku, a naši momci su podigli pehar za osvojeno treće mjesto. Zatim, manifestacija u večernjima sahatima je se nastavila u jednom od najpoznatijih instituta za jezik u Kairu. U prisustvu brojnih gostiju,od diplomatskog kora ambasade BiH u Egiptu, turske delegacije, uglednog egipatskog dr. Džemala Sejjida,do bosansko-hercegovačkih studenata upriličen je prigodan program.

1-mart-eg-sve-van-2012-1

Na samom početku hafiz Abdullah Kapo je proučio odlomak iz Kur'ana, te su prisutnu ustali i odalipriznanje bosanskoj himni, a nakon toga uslijedilo je i obraćanje g. Hasiba Hadžića, predsjednika asocijacije studenata BiH u Egiptu. Naglasio je dane smijemo zaboraviti ono za što su naši očevi i majke prije dvadeset godina glasali, te da je na nama da tu slobodu i nezavisnost očuvamo i u ovim trenucima. Zatim je gospodin Edin Ljutavić, član diplomatskog kora bosanskohercegovačke ambasade u Egiptu, održao historijski čas, na temu "Bosna i Hercegovina kroz historiju", stavljajući akcenat da "Oni koji zaboravljaju prošlost osuđeni su na istu ili ponovnu propast, a ako ne govore i ne pišu o tome drugi će uistinu, za njih urediti historiju kako njima paše." Nakon njega, svoje predavanje je počeo i Muhammed Makić, student na Univerzitetu Al-Azhar,aujedno i student na Pravnom fakultetu u Bihaću, govoreći o "Pravno-historijskom položaju BiH" prisutnima je kroz etape objasnio pravno-historijski razvoj Bosne, naglasivši da je BiH jedina država na Balkanu koja je od svog prvog pominjanja (949. Horion Bosna) pa do danas imala jedinstven naziv, te svoje teritorijalne granice.

Uvaženi dr. Džemal Sejjd, koji je dugo vremena boravio u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj je svojim prijateljima iz Bosne poručio: "Mi smo ovdje večeras vaši gosti, a i vi ste naši gosti ovdje u Egiptu. Boravio sam u BiH, pisao sam o njenoj historiji, kulturi, civilizaciji, a sada nastojim da pojačam veze između moje države Egipta i vaše BiH."  Pošto je među prisutnima bilo i gostiju kojine razumiju bosanski jezik, gospodin Abdullah Kapo je na arapskom jeziku održao veoma korisno i sažeto predavanje o BiH, putevima nezavisnosti i današnjeg stanja u njoj. Prisutnima je Dan nezavisnosti čestitao i gospodin Muhamed Čengić, zamjenik ambasadora BiH u Egiptu, te praktički otvorio drugi dio ceremonije. Taj dio je bio baziran na kvizu općeg znanja kojeg je priredio Ahmed Ćorajić, u kojem su prisutni u takmičarskom duhu provjerili svoje znanje iz raznih naučnih, historijskih i vjerskih oblasti. A veoma lijepo i ugodno iznenađenje je bila torta u obliku Bosne i Hercegovine, koju je spremila studentica Naila Duraković, torta je naime, izazvalo oduševljenje prisutnih,tako da je brzo i nestala!

Članovi asocijacije studenata BiH u Egiptu poručuju da svojim angažmanom i za ovaj dan žele da se prisjete Dana nezavisnosti naše domovine, i da će se to i dalje obilježavati kao i svaki važniji datumi, u prijateljskoj nam domovini Egiptu. Manifestacija se nastavlja i u petak, u jednim od prostorija Ministarstva obrazovanja Egipta, u kojem će naši studenti predstaviti Bosnu i Hercegovinu drugim nacijama.

Povodom Dana nezavisnosti BiH svečano i u Švedskoj

Autor: Almedin Spahić

U petak, 02. marta2012.godine, džemat u Halmstadu (Bošnjačka islamska zajednica u Švedskoj) u saradnji sa bosanskim klubom "Aktivitetscenter" svečano je obilježila 1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Program je počeo intoniranjem državne himne. Ispred bosanskog kluba u uvodnim riječima obratio se predsjednik Mujo Metaj, pozdravio prisutne i zaželio lijep prijem. Te napomenuo da je ovo po prvi put da džemat i bosanski klub u Halmstadu od osnivanja zajedno organizuju manifestaciju i druženje. Obostrano je bilo zadovoljstvo biti zajedno tu veće,te je izražena želja da se saradnja uspješno nastavi. Skupu se obratio i predsjednik džemata Alija Smailhodzić koji je najavio program kojeg su pripremili polaznici mekteba i obraćanje imama Almedin ef. Spahića.

1-mart-eg-sve-van-2012-2

Polaznici mektebske nastave izveli su nekoliko recitacija o Bosni i Hercegovini i Danu nezavisnosti. Program je nastavljen podsječajućise i gledajući video isječak referenduma 1. marta 1992.godine.

Odlukom bosanskog kluba i džemata izražena je želja da se na skupu obrati imam džemata Almedin ef. Spahić. U svom obraćanju govorio je o značaju Dana nezavisnosti za Bosance i Hercegovce, te podsjetio kroz historiju na značajne ličnosti koje su se borile za autonomiju Bosne iHercegovine. Podsjetio je na značaj održavanja svakog kontakta sa državom Bosnom i Hercegovinom, učešćem na izborima, te o značaju zajedništva i održavanja veze sa Bošnjačkom islamskom zajednicom i klubovima koji će i dalje da nastoje da organizuju prigodne manifestacije i obilježavaju značajne državne i vjerske datume.

Program koji je džemat priredio završen je gledanjem videa monodrame bosansko-hercegovačkog glumca Josipa Pejakovića"Kako bolan nema Bosne". U nastavku druženja prisutni su imali priliku da porazgovaraju međusobno uz zakusku koju su pripremile vrijedne domaćice,članice kluba i džemata, uz zabavni program koji su organizovali članovi bosanskog kluba "Aktivitetscenter".

Svečana akademija povodom Dana nezavisnosti BiH u Vankuveru

Bosansko-Hercegovački Kulturni Centar Vankuver, Kanada (BHCCVC) je u subotu 3 marta 2012 god. u svojim prostorijama održao svečanu akademiju povodom Dana Nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Predsjednik BHCCVC Nihad Krupić je u uvodnoj riječi čestitao svima praznik, istaknuvši da je prije 20 godina u Bosni i Hercegovini referendumom „ZA nezavisnu BiH" omogućeno da ne izgubimo kontinuitet državnosti jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.

 „Ja sam 1. marta 1992 god. glasao po srcu koje pripada mojoj domovini i mom narodu a ne po političkoj volji ili znanju, ali danas se po srcu obilježavaju ovi praznici a po političkom znanju brani zemlja od separatista koji nam negiraju pravo da uopšte postojimo i ističemo historijske činjenice da država Bosna i Hercegovina ako nije starija onda sigurno nije ni mlađa od drugih na Balkanu. Veoma je interesantno da nakon dugih godina negiranja postojanja Bosne i Hercegovine vladari beogradskih pa i zagrebačkih dvora žele našu domovinu prisvojiti, uzeti, oženiti ..., dok je pri tom stavljaju u poziciju služavke to jest ropkinje, dobro znajući ako je konačno osvoje i dovedu u svoje dvore da će se tamo mjesecima a možda i godinama slaviti. I mi i oni dobro znamo, da se ne slavi na dvoru kada se ženi ropkinja nego kada se ženi princezu, a čitav svijet od Japana, Indije, Kine do Amerike isto zna da je jedina princeza na Balkanu Bosna. I iz tog razloga nedobronamjerni čeznu da je zbog njene ljepote osvoje, daleki svijet da je zbog njene časti sačuva, a istinski patrioti koji danas obilježavaju praznik njene neovisnosti u stalnoj ljubavi i sa njenom ljepotom i sa njenom čašću znaju da ako nema Bosne nema ni njih"; završio je svoje obraćanje Nihad Krupić.

Nakon toga je uslijedilo  svečano otvaranje stalnog panoa „Kontinuitet Državnosti Bosne i Hercegovine". Ovu čast je dobio hadži Ešref Džumhur jedan od najstarijih članova BiH zajednice u ovoj najzapadnijoj kanadskoj provinciji. Iako u devedesetim, još uvijek  dobrog zdravlja, elegantan kao i prije 60 godina dok je kao momak hodao banjalučkim korzom, Hadžija Ešref se zahvalio na ukazanoj časti i naglasio da uvijek moramo znati ko smo i šta smo, odkud dolazimo i kako dalje znati očuvati i voljeti svoju domovinu. Na ideju Nihada Krupića, panel je posebno za ovu priliku dizajnirao Almir Spahić sa Floride, USA. Na panelu je na bosanskom i engleskom jeziku istaknuta povelja Kulina Bana, kao najstariji pisani državnih dokument na Balkanu, i svi grbovi BiH od dinastije Kotromanića do danas. Ovaj kratki pregled državnih obilježja BiH će mlađim generacijama kao i gostima iz kanadskom javnog života, na najlakši način prikazati hiljadugodišnji neovisni kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine.

1-mart-eg-sve-van-2012-3

 „Bosna, to je jedna dobra zemlja. Kad plače klobučaju kiseljaci... Bosni od srca, kroz poeziju , lijepu riječ od Maka, Sidrana, Ćatića i drugih BH pjesnika je recital koji su pripremile i izvele Šejla Džanić i Nermina Agetović. Publika je uživala u ljepoti stihova, divnom recitovanju uz laganu muzičku pozadinu.

„Meni je posebno drago da se večeras na akademiji nalazi ovoliki broj naše omladine. To je i čini mi se i najveći broj omladine što sam do sada imao na tribinama gdje sam govorio", istakao je na početku svog obraćanja Eldin Kajević, glavni gost večeri, koji je u periodu 2008-2011 godine bio na dužnosti generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Čikagu, USA. Gospodin Kajević je na posebno dopadljiv način historijskim činjenicama nastojao da temu „Od Kulina Bana do današnjih dana" prilagodi i vremenu i prostoru kao i publici koja je bila prisutna na akademiji. „Tokom istraživanja simbola naše domovine, krenuo sam od neke geografske odrednice koja je unikatna i odlikuje Bosnu i Hercegovinu od Sjevera do Juga, od Istoka do Zapada. Primijetio sam da BiH ima više rijeka nego bilo koja zemlja u Evropi. Sve teku od juga prema sjeveru, osim jedne, inat rijeke Neretve. Te rijeke su nekad bile divlje i nepristupačne, brane napadačima ali i problem prelaska sa jedne na drugu stranu onima koji su živjeli pored njih. I onda je krenula tradicija građenja prekrasnih mostova. Oni su u stvari bili više od običnih mostova, simbol spajanja različitih kultura i običaja. I po tome je i čitava Bosna i Hercegovina postala svojevrsni most između Zapad i Istoka. To je razlog , zašto je njen položaj toliko bitan onima koji žele izbrisati i samu tradiciju naroda u Bosni i Hercegovini da gradi mostova. Vjerujem da niko osim nas na području Balkana i ne shvaća vrijednost i simboliku tih mostova. Zato je veoma bitno da bilo gdje da se nalazimo ne zaboravimo tradiciju i običaje naših predaka i gradimo mostove razumijevanja i poštivanja, jer bez toga nema suživota, a oni koji iskreno žele suživot u našoj domovini danas isto obilježavaju  praznik njene nezavisnosti, što i mi činimo ovdje", naglasio je Eldin Kajević.

Na kraju akademije grupa djevojaka članice Folklornog društva „Zlatni Ljiljan" je u tradicionalnoj bosanskoj nošnji iznijela veliku tortu na kojoj je uz zastavu BiH bila čestitka za Dan Nezavisnosti. Uz kolače, sokove, kahvu te „Bambus" muzički ansambl BHCCVC, do kasno iza ponoći se veselilo, igralo i pjevalo. Ova akademija je bila svojevrsni uvod u najveću BiH kulturnu manifestaciju u ovom dijelu svijeta pod nazivom „DANI BOSNE i HERCEGOVINE U ZAPADNOJ KANADI", koja se u organizaciji BHCCVC odražava sljedećeg vikenda. Program ove manifestacije se možete pogledati u video prilogu:

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=qgev04cjumI]

Osam mjeseci od otvaranja svog prostora BH Kulturni Centar iz Vancouvera je nastavio sa uspjehom svoj rad, što je pokazala i ova akademija. Članovi odbora ne štede svoje vrijeme i materijalna sredstva da se poveća broj članova, naročito mlađih što daje nadu da će BiH zajednica u skorijoj budućnosti uz pomoć kanadske države krenuti u izgradnju  prvog vlastitog prostora u ovom dijelu svijeta. BH Kulturni Centar iz Vankuvera je non-profit, sekularna, nedržavna i neovisna kulturna asocijacija građana Bosne i Hercegovine koji je smatraju svojom domovinom, poštivajući pri tom njenu državnost, neovisnost i nedjeljivost kao i prijatelja koji uvažavaju sve odrednice BiH identiteta i zakona države Kanade.

1-mart-eg-sve-van-2012-4